https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Sunday, September 18, 2011

Σημαντική νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο



Συγκεντρώνουν το 28,5% των ψήφων Σημαντική νίκη απέσπασαν οι Σοσιαλδημοκράτες με την επανεκλογή του Κλάους Βοβεράιτ κυβερνήτη δημάρχου για τρίτη συνεχή πενταετία στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος που μετέδωσε το δεύτερο κρατικό κανάλι ZDF, το SPD παραμένει στο Βερολίνο πρώτο κόμμα με 28,5%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε 30,8%.

Ελαφρά ενισχυμένοι βγήκαν από την αναμέτρηση οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ από το 21,3% στο 23,2%. Μεγάλη άνοδο είχαν οι Πράσινοι από το 13,1% στο 17,5%.

Και τα δύο κόμματα διεκδικούν τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες του Βοβεράιτ, με πιθανότερο σενάριο τη συνεργασία SPD-Πρασίνων.

Δραματική ήττα υπέστησαν οι Φιλελεύθεροι (FDP) από το 7,6% μόλις στο 2% και μένουν εκτός τοπικής βουλής του Βερολίνου. Το FDP στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα είχε εστιάσει αποκλειστικά στην ευρωσκεπτικιστική γραμμή του προέδρου του Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είχε ζητήσει ανοιχτά «συντεταγμένη πτώχευση» της Ελλάδας.

Το κρατίδιο του Βερολίνου είναι το πέμπτο κατά σειρά όπου το FDP μένει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ήττα υπέστη και το μετακομμουνιστικό κόμμα Αριστερά στο 11,5% από το 13,4% των προηγούμενων εκλογών και περνάει πλέον στην αντιπολίτευση έπειτα από δύο πενταετίες συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Την έκπληξη στις εκλογές του Βερολίνου έκανε το νεοσύστατο κόμμα Πειρατές με κεντρικά συνθήματα τη διαφάνεια στο διαδίκτυο και τις ατομικές ελευθερίες. Με 9% είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αυτό μπαίνει σε τοπικό κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Ο νικητής των εκλογών Κλάους Βοβεράιτ (SPD) δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τόσο με τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και με τους Πράσινους για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Βερολίνου ως «επιστέγασμα μιας καλής εκλογικής χρονιάς» για το κόμμα του