https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, March 22, 2011

Στολή για τον Άρη δοκιμάζεται στην Ανταρκτική


H στολή αποτελείται από 350 υλικά και αντέχει σε πολικό ψύχος και δυνατούς ανέμους
Στολή για τον Άρη δοκιμάζεται στην Ανταρκτική
Ο επιστήμονας Πάμπλο Ντε Λεόν δοκιμάζει την νέα διαστημική στολή σε μια περιοχή της Ανταρκτικής όπου επικρατούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές στον Άρη.
 Ολοκληρώθηκε στην Ανταρκτική η δοκιμή μιας νέας διαστημικής στολής που κατασκευάστηκε για να αντέχει σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν στον πλανήτη Άρη. Τα μέλη της αποστολής φορούσαν την στολή και πραγματοποιούσαν για μια εβδομάδα διάφορες εργασίες που θα έκαναν αν βρίσκονταν σε ένα άλλο πλανήτη όπως για παράδειγμα, συλλογή δειγμάτων εδάφους.
Η δοκιμή έγινε στην βάση Marambio που ανήκει στην Αργεντινή και επιλέχθηκε ως τοποθεσία που προσομοιώνει συνθήκες ανάλογες με αυτές που επικρατούν στον Άρη με δυνατούς ανέμους και μόνιμα "σκληρό" παγωμένο έδαφος.

Η στολή έχει την κωδική ονομασία NDX-1, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της NASA και υπολογίζεται ότι στοίχισε 100.000 δολάρια.Επιτρέπει στον κάτοχό της να κινείται με ασφάλεια σε συνθήκες πολικού ψύχους και ανέμων η ταχύτητα των οποίων αγγίζει τα 100 χλμ/ώρα.

«Είναι η πρώτη φορά που βγάζουμε την στολή από τα εργαστήρια και την δοκιμάζουμε σε πραγματικό περιβάλλον όπου επικρατούν ακραίες συνθήκες» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Πάμπλο ντε Λεόν που ειδικεύεται στην αεροδιαστημική μηχανική και είναι ο σχεδιαστής της νέας στολής
Η NDX-1 αποτελείται από 350 διαφορετικά υλικά στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κέβλαρ, γνωστό από τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ανθρακονήματα για να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βάρος της στολής χωρίς όμως να περιοριστεί καθόλου η αντοχή της.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αμερικανικής κυβέρνησης τον οποίο επιβεβαίωσε πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα σταλεί το 2030 αλλά θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη κάνοντας τις προετοιμασίες για την αμέσως επόμενη αποστολή η οποία θα προσεδαφιστεί στον Άρη.