https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, March 22, 2011

Βλαστικά κύτταρα «συρρικνώνουν» υπερτροφικές καρδιές


Η θεραπεία προσέφερε σημαντική βελτίωση ακόμη και 11 χρόνια μετά το έμφραγμα
Βλαστικά κύτταρα «συρρικνώνουν» υπερτροφικές καρδιές
Μια βλαστοκυτταρική θεραπεία υπόσχεται μείωση της διόγκωσης της καρδιάς μετά από έμφραγμα
 
 
Βλαστικά κύτταρα (και) εναντίον διόγκωσης της καρδιάς μετά από έμφραγμα! Αυτή τη νέα χρήση των πολυδύναμων κυττάρων ανακάλυψαν ειδικοί του Ινστιτούτου για τα Βλαστικά Κύτταρα στην Ιατρική Σχολή Μίλερ του Πανεπιστήμιου του Μαϊάμι.

Η νέα προσέγγιση η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε μικρού εύρους κλινική δοκιμή (συνολικά οκτώ ασθενείς) αφορά λήψη των βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών του ασθενούς και στη συνέχεια έγχυσή τους στο κατεστραμμένο τμήμα της καρδιάς του. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation Research» δείχνουν σημαντική βελτίωση στην καρδιακή λειτουργία μέσα σε τρεις μήνες. Δείχνουν επίσης μείωση κατά 18% του ουλώδους ιστού και συρρίκνωση κατά 15%-20% του μεγέθους του καρδιακού μυός μέσα σε ένα έτος από τη θεραπεία.

Η δοκιμή

Συγκεκριμένα οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε οκτώ άνδρες με μέση ηλικία τα 57 έτη, οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα έως και 11 χρόνια πριν. Αφαίρεσαν κύτταρα του μυελού των οστών από το ισχίο των ασθενών και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο.

Η έγχυση των κυττάρων στην καρδιά έγινε με χρήση ενός ειδικού καθετήρα ο οποίος επέτρεψε να εισαχθούν τα κύτταρα στο ακριβές σημείο του οργάνου που παρουσίαζε βλάβη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο τύπους βλαστικών κυττάρων – μονοπύρηνα κύτταρα και μεσεγχυματικά κύτταρα. Παρότι δεν ήταν σαφές εάν ένας από τους δύο τύπους βλαστικών κυττάρων ήταν πιο αποτελεσματικός στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας σε σύγκριση με τον άλλον, η συνολική προσέγγιση έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς μάλιστα να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η θεραπεία εκτιμάται ότι θα κοστίζει 10.000-15.000 δολάρια (περίπου 7.000-10.000 ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των νοσηλίων.

Εφαρμογή μέσα στη δεκαετία

Το γεγονός ότι μόνο οκτώ ασθενείς έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει στη δοκιμή της θεραπείας μαρτυρεί ότι απαιτείται υπομονή μέχρις ότου διεξαχθούν μεγαλύτερου εύρους δοκιμές, σημειώνουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, ο καθηγητής Ιατρικής Τζόσουα Χέιρ που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης, τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση «τα νέα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η θεραπεία αναπτύσσεται την τελευταία δεκαετία και τώρα καταφέραμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προόδου». Σύμφωνα με τον καθηγητή εάν και οι επόμενες δοκιμές στεφθούν με επιτυχία ίσως η προσέγγιση αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η υπερτροφία της καρδιάς μπορεί να είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών προβλημάτων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και η μυοκαρδιοπάθεια. Στη διόγκωση της καρδιάς συντελούν επίσης οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων και η υψηλή αρτηριακή πίεση με δεδομένο ότι προκαλούν σκλήρυνση του καρδιακού μυός.