https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, December 28, 2010

ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

Η περιέργεια, η αχαριστία και η ανάγκη μπλέκονται συχνά στην ιστορία σπρώχνοντας τον άνθρωπο να ερευνήσει τον οργανισμό του. Ένα ταξείδι πίσω στο χρόνο καταδεικνύει πως η αχαριστία υπερέχει και κυρίως προσπαθούμε να φτιάξουμε τον αθάνατο άνθρωπο παρά να κατανοήσουμε τους οργανικούς μηχανισμούς ή να γιατρέψουμε ασθένειες. Η αθανασία προηγείται της παντοδυναμίας και η θέλησή μας να την πετύχουμε μας οδηγεί σε πειράματα των οποίων η ηθική αμφισβητείται. Τερατογεννέσεις ,σύνδρομα, γενετικές ανωμαλίες κλπ απασχολούν την επιστήμη η οποία με τη δικαιολογία της διόρθωσης και της πρόληψης εξελίσσεται. Η βιολογία, η γενετική ,η ευγονική και τόσοι άλλοι κλάδοι αγγίζουν και ξεπερνούν καθημερινά το ηθικό δίλημμα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και το αποτέλεσμα καθαγιάζει τα πάντα.

Ψάχνοντας τα αποτελέσματα ακούσιας ή εκούσιας αλλοίωσης γενετικού υλικού και αποτελέσματος, αναζητώντας στους μύθους για κάποιο ίχνος αλήθειας, αναρωτιόμαστε τί πραγματικά αγνοεί η επιστήμη και τί νομίζουμε εμείς πως αγνοεί.
Γοργόνες
gorgona Σύνδρομο της γοργόνας ονομάζεται η σπάνια περίπτωση ανθρώπων που γεννιούνται με ενωμένα τα κάτω άκρα.Το σύνδρομο αυτό απαντάνται πράγματι σπάνια αλλά όχι τόσο σπάνια όσο αποκαλύπτεται.Οι άνθρωποι αυτοί συχνά στερούνται γεννητικών οργάνων και είθισται να σιαθέτουν έναν μόνον νεφρό ο οποίος υπολειτουργεί.Τα περισσότερα νεογνά αποβάλλονται ή πεθαίνουν λίγες ώρες μετά ή κατά τη διάρκεια του τοκετού.Μία άλλη ονομασία είναι Σειρηνομελία (ή σειρήνωση) και σαφώς είναι ορθότερη αφού δεν υπάρχουν λέπια.Το όνομα αυτό προέρχεται από τις γνωστές Σειρήνες της αρχαιότητας.Γνωστές περιπτώσεις είναι η Μιλάγκρος Σερρόν (Περού) και η Τίφανυ Γιορκς (ΗΠΑ) οι οποίες κατάφεραν να ζήσουν πέραν του τοκετού. Στη μυθολογία οι γοργόνες ήσαν απόρροια της ένωσης της Γαίας με τον γιό της Ωκαιανό ή των παιδιών της μεταξύ τους.Από τα βάθη των χρόνων έχουμε αμέτρητες καταγραφές για γοργόνες (πάντα θυληκές) μέσα στις οποίες είναι και εκείνη του Κολόμβου.
Λέπια
Λέγοντας "λέπια" μη πάει το μυαλό σας στα λέπια που έχουν τα ψάρια. Μοιάζουν περισσότερο με κυψέλες ή φλοίδες νεκρού  lepia δέρματος ή ξεφλούδισμα. Στις αρχές του 2009 γεννήθηκε στην Κίνα ένα αγοράκι που λίγο μετά τη γέννησή του άρχισε να σχηματίζει στο δέρμα του ένα στρώμα σα δέρμα αμφίβιου. Οι γιατροί αποφάσισαν πως το αγοράκι δεν είχε πόρους στο δέρμα επομένως δεν μπορεί να συντηρήσει τη φυσική λιπαρότητα αλλά ούτε και τη θερμοκρασία του αφού δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να ιδρώνει μα ούτε και ν' αναπνέει από το δέρμα. Η περίπτωση αυτή είναι γενετική ανωμαλία αλλά όχι αυτή που εξετάζουμε. Άνθρωποι με λέπια έχουν γεννηθεί αρκετοί, συνήθως μετά από αιμομιξία. Αν δούμε το δέρμα μας σε μικροσκόπιο θα αντιληφθούμε πως δεν είναι καθόλου επίπεδο. Για την ακρίβεια είναι γεμάτο μικροσκοπικά λέπια.

Δικεφαλία
dyokefalia Τον Αύγουστο του 2008 γεννήθηκε στο Μπαγκλαντές ένα μωρό με δύο κεφάλια. Έζησε μόλις τέσσερις ημέρες χωρίς ιατρική επίβλεψη αφού οι γονείς του δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μεταφέρουν το νεογνό σε εξειδικευμένο νοσοκομείο. Αν και η είδηση της γέννησης έφτασε έγκαιρα σε κάθε μεριά του πλανήτη κανένα ερευνητικό κέντρο δεν ενδιαφέρθηκε να εξετάσει και να βοηθήσει το νεογέννητο που λάμβανε τροφή και από τα δύο κεφάλια ενώ διέθετε ένα στομάχι. Το Μάρτιο της ιδίας χρονιάς ένα κοριτσάκι με δύο πρόσωπα γεννήθηκε στην Ινδία. Διέθετε ένα κρανίο με δύο σχηματισμένα πρόσωπα που ενώνονταν στα μάγουλα. Ο πατέρας της δεν δέχθηκε να την υποβάλει σε κανενός είδους ιατρική εξέταση και ουδείς παρενέβη.

Κυκλωπισμός-Αγνάθια-Συνοφθαλμία
Μετά τα χημικά που χρησιμοποίησαν Αμερικανοί στρατιώτες το 2004 στη Φαλούτζα πραγματοποιήθηκαν αρκετές γεννήσεις  cyclopπαιδιών με κυκλωπισμό. Το 2006 στην Ινδία γεννήθηκε ένα κοριτσάκι με κυκλοπία που έζησε λίγες ημέρες και το 2009 άλλο ένα νεογνό στην Κολομβία. Αυτές είναι κάποιες από τις λίγες περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κυκλωπισμός ονομάζεται η ανωμαλία κατά την οποία ο άνθρωπος γεννιέται άνευ γνάθου, μύτης και στο κέντρο του μετώπου βρίσκεται ένας οφθαλμός (ενεργός ή όχι) ή μία συρρικνωμένη κενή θήκη (σαν κουμπότρυπα). Αρκετές φορές η γνάθος και η μύτη είναι σχηματισμένες. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει ένας σωλήνας πάνω από τον οφθαλμό.
Ακρανία-Ανεγκεφαλία
Ακρανία είναι η ανωμαλία κατά την οποία το έμβρυο στερείται ολικώς ή μερικώς κρανίου. Ανεγκεφαλία είναι η ανωμαλία κατά την οποία ο εγκέφαλος σχηματίζεται ως σπόγγος. Οι δύο αυτές ανωμαλίες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και καθόλου σπάνιες. Σκεφτείτε πως μία στις 1000 γεννήσεις παρουσιάζει ανεγκεφαλία.
Ουρά
oura Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που μωρά υγιή γεννιούνται με ουρά. Τις περισσότερες φορές πρόκειται μια ένα μικρό εξόγκωμα λίγων εκατοστών. Άλλες φορές φτάνει τους 30-40 πόντους. Συνήθως πρόκειται για μία ασπόνδυλη ουρά που αιματώνεται σωστά και σχηματίζει μύες και νευρικές απολήξεις. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που όχι μόνον η ουρά έχει σπονδύλους αλλά ο εγκέφαλος δύναται να την κινεί κατά βούληση. Η εξήγηση της επιστήμης έχει δύο εκδοχές. Η πρώτη αφορά στην εμβρυική ουρά που όλα τα έμβρυα σχηματίζουν κατά την κύηση και αποβάλλεται προ γέννας. Αυτή η εξήγηση δεν μας καλύπτει στο μέρος της χρηστικότητας. Σε τί χρησιμεύει αυτή η ουρά ? Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στην θεωρία της εξέλιξης και αφορά σε απομείναντα γονίδια από πρότερη κατάσταση που ο άνθρωπος είχε ουρά. Άλλωστε ο κόκκυγας υποδηλοί την ύπαρξη ουράς. Υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις μωρών που γεννιούνται χωρίς καθόλου κόκυγα.
Σύνδρομο "Ούνερ Ταν"
Στην Τουρκία ζει μία οικογένεια που όλα τα παιδιά γεννιούνται με χωρίς την δυνατότητα να σταθούν και να περπατήσουν όρθια. Κινούνται στα τέσσερα. Η επιστήμη το εξηγεί ως μία μετάλλαξη του χρωμοσώματος 17 την οποία αν φέρουν και οι δύο γονείς υπάρχει μία πιθανότητα 25% να τη μεταδώσουν στα παιδιά τους. Με τα μαθηματικά δεν τα πολύ-πάω καλά αλλά αυτοί οι γονείς έχουν πέντε παιδιά και όλα πάσχουν από σύνδρομο Ούνερ Ταν.
Σύνδρομο λυκανθρώπου
Ένα σύνδρομο που ίσως εξηγεί τους λυκανθρώπους είναι το ομώνυμο. Πρόκειται για ανθρώπους που όλο τους το σώμα καλύπτεται από τρίχες. Έχουν καταγραφεί περίπου εκατό τέτοιες γεννήσεις έως τις μέρες μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι καθόλα υγιείς ενώ ο μέσος όρος ζωής τους αγγίζει και ξεπερνά το προσδόκιμο.


Η αιμομιξία προφανώς ευθύνεται για πολλές γενετικές ανωμαλίες όμως ουδείς μας εξήγησε ακριβώς για ποιό λόγο. Αρχαίοι μύθοι τερατόμορφων υπάρχουν αρκετοί. Και στην αρχαιότητα η αιμομιξία έδινε κ' έπαιρνε. Πλην της αιμομιξίας τα χημικά (είτε λαμβάνονται ως φαρμακευτική αγωγή, είτε εισπνέονται ,είτε προσλαμβάνονται μέσω της τροφής) σίγουρα ευθύνονται για πολλά παράξενα φαινόμενα (π.χ. τα παιδιά της θαλιδομίδης).Πολλές σπάνιες περιπτώσεις απαντώνται στην Ινδία και αναρωτιέμαι. Φταίει κάποιο τοπικό συνήθειο ή οι παρόμοιες περιπτώσεις στις εξελιγμένες χώρες αποσιωπούνται ?
Τί σημαίνει ανωμαλία ? Κάτι που ξεφεύγει από τα συνήθη. Δεν λέμε από τα «ορθά» διότι απλούστατα δεν γνωρίζουμε ποιά είναι τα ορθά. Ο καρκίνος π.χ. είναι ανωμαλία ? Πότε πρωτοεμφανίστηκε ? Υπήρχε και στην αρχαιότητα ή με κάποιο τρόπο τον αποκτήσαμε στην πορεία ? Ο διαβήτης ? Η μεσογειακή αναιμία ? Αν πω ότι είδα έναν πράσινο άνθρωπο θα με αποκαλέσουν τρελή. Αν φέρω στον κόσμο ένα πράσινο μωρό θα γίνει θέαμα και θα αποκληθεί «γενετική ανωμαλία» .
Όταν δεν καταφέρνουμε να τοποθετήσουμε κάτι θεωρητικό στα πλαίσια της λογικής το απορρίπτουμε. Όταν το βλέπουμε οπότε δεν γίνεται να το απορρίψουμε ,τότε το κάνουμε θέαμα. Ανάλογα των καταβολών μας το Θεοποιούμε ή το δαιμονοποιούμε ή το χαρακτηρίζουμε ως ανεξήγητο και συνεχίζουμε τις ζωές μας.