https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, October 10, 2011

Ο στρατός ζητεί ταχεία έρευνα για τα επεισόδια






Ο στρατός, ο οποίος διοικεί την Αίγυπτο από την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο, ανέθεσε σήμερα στην κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ταχύτατα έρευνα για τα χθεσινά βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό.


"Η κυβέρνηση επιφορτίστηκε να σχηματίσει γρήγορα μια επιτροπή έρευνας για να αποσαφηνίσει τί συνέβη και να πάρει νομικά μέτρα έναντι οποιουδήποτε ατόμου αποδειχθεί η εμπλοκή του στα γεγονότα, είτε πρόκειται για τη συμμετοχή του είτε για την υποκίνησή τους", αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στη δημόσια τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από σύνοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, η οποία έγινε σήμερα, επομένη των πιο φονικών συγκρούσεων που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος από την ανατροπή του Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου.

Το Ανώτατο Συμβούλιο, του οποίου ηγείται ο Χουσέιν Ταντάουϊ, υπογράμμισε ότι "θα συνεχίσει να έχει την εθνική ευθύνη για την προστασία του λαού μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου" με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία ο Μουμπάρακ και σημείωσε ότι θα συνεχίσει να την έχει έως ότου ο στρατός "παραδώσει την εξουσία σε μια εκλεγμένη πολιτική αρχή".

Ο στρατός έκρινε επίσης ότι οι συγκρούσεις αυτές οφείλονται "στις προσπάθειες ορισμένων να καταστρέψουν τα θεμέλια του κράτους και να σπείρουν το χάος" και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει "τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η ασφάλεια".

Έκτακτη σύνοδο πραγματοποιεί αυτήν την ώρα και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ισάμ Σαράφ σχετικά με τα αιματηρά αυτά επεισόδια.

Την ίδια ώρα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Καΐρου έξω από το Νοσοκομείο των Κοπτών, αναμένοντας να παραδοθούν στους συγγενείς οι σοροί των θυμάτων των χθεσινών συμπλοκών ανάμεσα κυρίως σε χριστιανούς κόπτες και κυβερνητικούς στρατιώτες.

Σε 26 ανήλθε, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στο στρατό και αυτούς που διαδήλωναν μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης αργά χθες. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε σχεδόν 300.

Χθες 2.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για την πραγματοποίηση όπως προγραμματιζόταν αρχικά ειρηνικής πορείας για την κατασκευή εκκλησίας στη νότια Αίγυπτο τον περασμένο μήνα. Όμως γρήγορα ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές, κατοίκους και στρατιώτες.

Ορισμένοι ακτιβιστές δήλωσαν ότι πολίτες επιτέθηκαν στους διαδηλωτές και τους στρατιώτες. Δύο άρματα μάχης προχώρησαν ως το μέσον του πλήθους, πατώντας και σκοτώνοντας μερικούς διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα ο πρωθυπουργός Σαράφ απηύθυνε έκκληση προς τους θρησκευτικούς αξιωματούχους να βοηθήσουν για τον τερματισμό της βίας.


http://www.nytimes.com/2011/10/10/world/middleeast/deadly-protests-over-church-attack-in-cairo.html?_r=2&hp