https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, October 10, 2011

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη


Σε ευρωπαϊκό κενό η Ελλάδα



. Αυτό τόνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί σήμερα το βράδυ στο Βερολίνο.

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Θα βρούμε λύσεις, οι οποίες θα έχουν διαρκή αποτελεσματικότητα για τα ελληνικά προβλήματα» είπε ο γάλλος πρόεδρος.


«Συνεργαζόμαστε στενά με την τρόικα» πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος. «Περιμένουμε να μας παρουσιάσει ένα πόρισμα, από το οποίο θα προκύψει μια διαρκής λύση για την Ελλάδα ως μέρος του ευρωχώρου, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του».


Το υπόλοιπο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στην ανάγκη της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. «Η Γαλλία και η Γερμανία θα υπερασπιστούν από κοινού τις ευρωπαϊκές τράπεζες» δήλωσε εμφατικά η κ.Μέρκελ. «Δεν θέλουμε να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες» πρόσθεσε ο κ.Σαρκοζί. «Επεξεργαζόμαστε τις αρχές μιας συνολικής λύσης που θα παρουσιάσουμε στα τέλη Οκτωβρίου». Η παρουσίασή της, πρόσθεσε, θα συμβεί στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάνες, κατά τη συνάντηση των ηγετών των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου G 20.


Όμως οι δηλώσεις για την Ελλάδα δεν απηχούν προφανώς το ακριβές κλίμα που κυριαρχούσε τόσο πριν από τη συνέντευξη τύπου, όσο και κατά το δείπνο των δυο ηγετών που επακολούθησε.


Σύμφωνα με μέλη των δυο αντιπροσωπειών, ένα από τα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων ήταν σενάρια για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που φτάνει έως και το 60%. Σε τέτοια περίπτωση, το τίμημα γι αυτό θα το πλήρωναν οι δανειστές, που θα έπρεπε να παραιτηθούν κατά το ίδιο ποσοστό από τις απαιτήσεις τους.


Σε αυτή την κατεύθυνση είχαν κινηθεί νωρίτερα και δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο οποίος παρουσίασε ενδεχόμενο κούρεμα ως επιχείρηση-βοήθειας για την Ελλάδα. Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι υπόλοιποι δανειστές της, είπε, θα πρέπει να παραιτηθούν από πολύ μεγαλύτερα ποσά, από ότι είχε συμφωνηθεί μέχρι τώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, «υπάρχει κίνδυνος παρόξυνσης και εξάπλωσης της κρίσης. Από ότι φαίνεται καθορίσαμε ένα ανεπαρκές ποσοστό μείωσης των ελληνικών χρεών».


Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως για την υλοποίηση αυτών των σεναρίων, ήταν και παραμένει ότι «κούρεμα» τέτοιου ύψους θα ισοδυναμούσε με επίσημη χρεοκοπία. Κι αυτό θα μπορούσε να «γονατίσει» πολλές τράπεζες και ενδεχομένως και το συνολικό τραπεζικό σύστημα, παρά την όποια κεφαλαιακή ενίσχυσή τους.


Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι και «η ισότητα όπλων» μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών. Οι πρώτες, που έχουν στο portofolio τους πολύ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από τις γερμανικές, δηλώνουν ότι τυχόν κούρεμα θα τις επιβάρυνε δυσανάλογα και ζητούν, ως αντιστάθμισμα, να έχουν άμεση πρόσβαση στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF - κάτι που μέχρι τώρα απέκρουε η κ.Μέρκελ, λέγοντας ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται βασικά για τις χώρες-μέλη και ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν χρήση τους μόνο ως ultima ratio, σε ύστατη περίπτωση. «Έχουμε ήδη και σε αυτό λύση» διαβεβαίωσε σήμερα ο κ.Σαρκοζί αποφεύγοντας όμως να την εξειδικεύσει.



Σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση, ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε, ότι η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί τα πάντα πρώτον, για να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, και δεύτερον να αποφύγει την πτώχευση. Ταυτόχρονα όμως εξετάζει όλα τα πιθανά αρνητικά σενάρια. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, αυτό όμως εξαρτάται από την ίδια» πρόσθεσε. «Η απαρέγκλιτη προϋπόθεση γι αυτό είναι η τήρηση των δεσμεύσεων της».


Δεν έλειψαν πάντως και τα αρνητικά σχόλια. «Για ένα τέτοιο θολό και αόριστο αποτέλεσμα δεν ήταν ανάγκη να γίνει τέτοιο ταξίδι του Σαρκοζί στο Βερολίνο» είπε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Γιόαχιμ Πος. «Ένα τηλεφώνημα με τη Μέρκελ θα έφτανε».


Για τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πάντως, η σημερινή συνάντηση ήταν η επίσημη έναρξη της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» της Ελλάδας. «Με ελεγκτές τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί» έλεγε αναλυτής «που θέλουν όμως να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη για να εξασφαλίσουν έτσι τον απόλυτο έλεγχο».

κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στη διάρκεια ενός δείπνου εργασίας
.