https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, September 16, 2011

Νέα παρέμβαση Ομπάμα για την ευρωπαϊκή κρίση




Θα συναντήσει και τον Ερντογάν, με σημείο αιχμής την ένταση με το Ισραήλ Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συζητήσει για την κατάσταση στην ευρωζώνη την ερχόμενη εβδομάδα με τους ευρωπαίους εταίρους του κατά τη διάρκεια της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η Ευρώπη αγωνίζεται επί μήνες να ξεπεράσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και ο Ομπάμα θα επωφεληθεί της ευκαιρίας αυτής για να διασφαλίσει ότι η επικοινωνία και η συνεργασία παραμένει ισχυρή ενόψει της συνάντησης των ηγετών της G20 στη Γαλλία το Νοέμβριο, προσέθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και θα του ζητήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, προσέθεσε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας Μπεν Ρόουντς.

Ο Ομπάμα θα μιλήσει κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν επίσης για την κατάσταση στη Συρία, σημείωσε ο Ρόουντς, όπως και για τις άλλες εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή που έχουν ξεσπάσει από τον Ιανουάριο και κυρίως αυτή στη Λιβύη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται εξάλλου να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την ερχόμενη εδομάδα στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη, προσέθεσε ο Μπεν Ρόουντς, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει οριστεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνάντηση αυτή.

Ωστόσο προς το παρόν, όπως συμπλήρωσε ο Μπεν Ρόουντς, δεν προβλέπεται καμία συνάντηση του Ομπάμα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος θα επιζητήσει να εξασφαλίσει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί επίσης και με τον Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσέθεσε ο Μπεν Ρόουντς.

Η συνάντηση αυτή θα γίνει την επομένη των συναντήσεων που θα έχει ο Ομπάμα με τον ομόλογό του της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατά τις οποίες θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Λιβύη, διευκρίνισε ο Ρόουντς.

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσέθεσε ο Ρόουντς.

Συνάντηση θα έχει επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα την ερχόμενη Τετάρτη και με τον ομόλογό του του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κίιρ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, διευκρίνισε ο Ρόουντς, σημειώνοντας ότι θα είναι η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες από τον Ιούλιο που το Νότιο Σουδάν κήρυξε την ανεξαρτησία του, έπειτα από μια μακρά σύγκρουση με το βορρά κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι.