https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, September 17, 2011

Πιο σημαντικοί οι Άραβες για τους Τούρκους


Σε δεύτεροι μοίρα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί Περισσότερο σημαντικούς θεωρούν οι Τούρκοι τους εξ’ανατολών γειτονές τους, σε σχέση με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα «Translantic Trends 2011», που διενεργήθηκε για λογαριασμό του think tank «German Marshall Fund», με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η έρευνα έδειξε ότι οι Τούρκοι θεωρούν τους Άραβες γείτονές τους πιο σημαντικούς για τα οικονομικά τους συμφέροντα (43%), αλλά και για την ασφάλειά τους (42%) από ό,τι τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που συγκεντρώνουν ποσοστό 33%.

Μπορεί, μάλιστα, να έχει αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό στήριξης των Τούρκων στην ένταξη στην ΕΕ (48%), αλλά η απόκλιση σε σχέση με το 2004- πρώτη χρονιά που διενεργήθηκε η αντίστοιχη έρευνα- παραμένει μεγάλη, καθώς την ενταξιακή πορεία στήριζε τότε το 73% των πολιτών.

Τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας έδειξαν, επίσης, ότι το 39% των Τούρκων θεωρεί «ούτε καλή, ούτε κακή» την προοπτική ένταξης στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», ενώ σχεδόν ίδια είναι τα ποσοστά μεταξύ εκείνων που βλέπουν θετικά την ένταξη (26%) κι εκείνων που έχουν αρνητική άποψη (29%).

Σε ό,τι αφορά τη στάση των Ευρωπαίων, το υψηλότερο ποσοστό στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας καταγράφηκε στη Ρουμανία (48%), ενώ Γάλλοι και Γερμανοί, σε ποσοστά 45% και 40% αντίστοιχα, θεωρούν κακή προοπτική την τουρκική ένταξη.