Κατηγορεί συνεργάτη του ότι συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες
Το «Wikileaks» η επαναστατική πλατφόρμα που αναστάτωσε τις μυστικές υπηρεσίες ανά τον πλανήτη δημοσιοποιώντας απόρρητα διπλωματικά έγγραφα, είναι γνωστό σε όλους. Ο ιδρυτής του όμως Τζούλιαν Ασάντζ έχει πλέον ένα ακόμα λόγω να φοβάται την έκδοση του στις ΗΠΑ.Ο πρώην συνεργάτης του και υπεύθυνος Τύπου της διαδικτυακής πλατφόρμας από το 2007 έως το 2010 δημοσίευσε μυστικά για την οργάνωση των γερμανών χάκερ και προ δύο ημερών κατέστρεψε χιλιάδες αδημοσίευτα έγγραφα του Wikileaks,τα οποία είχε πάρει από τον σέρβερ της οργάνωσης κατά την αποχώρηση του!
Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel» που έκανε την αποκάλυψη, ανάμεσα σε αυτά περιέρχονταν στοιχεία από τη λεγόμενη «Νο FLY» τη λίστα της Αμερικανικής Κυβέρνησης, η οποία περιέχει τα ονόματα υπόπτων για τρομοκρατία τα οποία δίνονται στους ελέγχους των αεροδρομίων,καθώς και στοιχεία και πληροφορίες για 20 ακροδεξιές οργανώσεις.
Τίποτα δεν προδίκαζε την εξέλιξη αυτή το 2007, όταν ο χαρισματικός προγραμματιστής και χάκερ, Ντάνιελ Ντόμσαιτ Μπεργκ μπήκε στο chat της νέας τότε και άγνωστης οργάνωσης και δήλωσε πρόθεση εθελοντικής συμμετοχής. Ήταν η εποχή που οι δύο συνεργάτες πάλευαν να εξασφαλίσουν μια αίθουσα συνομιλίας στη Διάσκεψη Χαοτικής Επικοινωνίας, του λεγόμενου Chaos Computer Club των Γερμανών Χακεράδων.
Ακολούθηση η «χρυσή εποχή» κατά την οποία το «Wikileaks» δημοσίευσε τα μυστικά εγχειρίδια λειτουργίας των σκληρών φυλακών Γκουαντάμο, άνοιξε τους λογαριασμούς πασίγνωστης ελβετικής τράπεζας και τα έβαλε με την οργάνωση των Σαϊτενολόγων.
Η επιτυχία όπως φαίνεται διαφθείρει και ο Μπεργκ πρόδωσε διπλά τον Ασάνζ, αφού πέρα από τη διαρροή των εγγράφων που είχε στην κατοχή του το «Wikileaks», τον «πρόλαβε» εκδοτικά, εκδίδοντας ένα βιβλίο με τον τίτλο «Η ιστορία και τα μυστικά του «Wikileaks»,ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την αξία της αυτοβιογραφίας που ετοίμαζε ο Ασάντζ για την οποία είχε συμφωνήσει να πάρει την αμοιβή των 1.500.000 δολαρίων.
Ο Ασάντζ στην τελευταία ανακοίνωση κατηγόρησε τον πρώην φίλο και συνεργάτη του ότι διατηρεί σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες. Επίσης, ο Μπεργκ εισέπραξε την αποδοκιμασία του συνόλου της κοινότητας των Γερμανών χάκερ. Το Chaos Computer Club το απέπεμψε από τους κόλπους του.
Η πλατφόρμα που δημιούργησε γι α να ανταγωνιστεί το Wikileaks έλαβε επίσης επικριτικά σχόλια με το αιτιολογικό ότi δεν διασφαλίζει την προστασία των πληροφοριοδοτών του. Έτσι έχει καταστεί πλέον παντελώς αναξιόπιστος .
Ίσως ζούμε την κατάρρευση της ιδεολογίας των χάκερ που υποστηρίζουν ότι το χάκινγκ μπορεί να επαναφέρει την πλήρη ελευθερία των μίντια και την απεξάρτηση από κάθε μορφής συμφέροντα.