https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, August 24, 2011

«Πόλεμος» Ελλήνων εφοπλιστών με την Cosco

«Πόλεμος» Ελλήνων εφοπλιστών με την Cosco  

Με κατασχέσεις πλοίων απειλεί τον κινεζικό κολοσσό ο Γιώργος Οικονόμου

Σκληρή κόντρα ανάμεσα σε Έλληνες εφοπλιστές και την κινεζική Cosco έχει ξεσπάσει μετά τις καθυστερήσεις που εμφανίζει η δεύτερη στην πληρωμή των συμβολαίων για ενοικίαση πλοίων.

Ο γνωστός Έλληνας εφοπλιστής, ιδιοκτήτης της DryShips, Γιώργος Οικονόμου, με δηλώσεις του στους Financial Times υποστηρίζει ότι η Cosco δεν τηρεί συμβόλαια που υπογράφηκαν το 2008. Τα συμβόλαια προβλέπουν την καταβολή 80.000 δολαρίων την ημέρα για πέντε χρόνια, όμως σήμερα οι τιμές έχουν πέσει στα 18.000 δολάρια την ημέρα.

«Τους λέμε να πάρουν τον χρόνο τους για να αποφασίσουν πως θα βρουν τα χρήματα. Χωρίς όμως ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα, η μόνη επιλογή είναι να πετύχουμε οποιαδήποτε δυνατή εξασφάλιση. Και ο μόνος τρόπος είναι με κατασχέσεις πλοίων παγκοσμίως» αναφέρει ο κ. Οικονόμου.
Η εταιρεία του έχει ήδη επιτύχει απόφαση που θέτει ένα πλοίο της Cosco υπό τον έλεγχο του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η έξοδός του από το λιμάνι της Λουιζιάνα.

Η ίδια η Cosco δεν σχολιάζει τις δηλώσεις Οικονόμου ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, ανεπισήμως, το πάγωμα των πληρωμών αποδίδεται σε «πρόγραμμα περικοπής του κόστους λειτουργίας» ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία για τους μετόχους.