https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, August 30, 2011

Η έλλειψη ύπνου ανεβάζει την πίεση


Διπλάσιο κίνδυνο υπέρτασης αντιμετωπίζουν οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας
Η έλλειψη ύπνου ανεβάζει την πίεση
Ο κακός ύπνος στους άνδρες αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο υπέρτασης
Οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν απολαμβάνουν αρκετό βαθύ ύπνο αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Hypertension» οι ειδικοί παρακολούθησαν συνολικά 784 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη για να δουν πόση ώρα αφιέρωναν στον ύπνο βραδέων κυμάτων (slow wave sleep - SWS) – τον λεγόμενο βαθύ ύπνο.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι εκείνοι που περνούσαν λιγότερο από το 4% της συνολικής διάρκειας του ύπνου τους στη συγκεκριμένη φάση αντιμετώπιζαν κατά 80% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ή ακόμη και υπέρταση.
Επιπλέον παρατήρησαν ότι σε γενικές γραμμές οι άνδρες έτειναν να κάνουν «άτσαλο» ύπνο: κοιμούνταν λιγότερο, ξυπνούσαν τη νύχτα και πολλές φορές έπασχαν από υπνική άπνοια.
Ο κακός ύπνος οδηγεί σε υπέρταση
«Η μελέτη μας αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι ο κακής ποιότητας ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο της υπέρτασης» αναφέρει η καθηγήτρια Σούζαν Ρέντλαιν από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Παράλληλα, σε μια δεύτερη μελέτη (Sleep Heart Health Study) οι ειδικοί είδαν ότι οι άνδρες ενδεχομένως να έχουν συντομότερο ύπνο βραδέων κυμάτων σε σχέση με τις γυναίκες.
Ίσως αυτό, αναφέρουν, να εξηγεί γιατί ο φτωχότερος ύπνος στην περίπτωση των ανδρών αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο υπέρτασης.