https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, June 10, 2011

Δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα «σκοτώνουν» τη γεύση



Οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο που περιλαμβάνει κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες
Δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα «σκοτώνουν» τη γεύση
Η κατανάλωση μόλις δύο ποτών με ζάχαρη την ημέρα είναι αρκετή για να χάσει το άτομο σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης. Ετσι τελικά καταναλώνει ολοένα και περισσότερες γλυκές τροφές

Δύο ποτά με ζάχαρη την ημέρα είναι αρκετά για να «αδρανήσουν» οι υποδοχείς της γεύσης και να προκληθεί επιθυμία για κατανάλωση τροφών που αποτελούν «βόμβες» θερμίδων.


 Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Μπανγκόρ στην Ουαλία. Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι μέσα σε έναν μήνα κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών το άτομο χάνει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση των γλυκών γεύσεων. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε προτίμηση για κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες και πολλή ζάχαρη. Ετσι δημιουργείται ένας «φαύλος κύκλος» με …θύμα τον οργανισμό.
Όπως μάλιστα ανακάλυψαν οι ερευνητές τα άτομα που δεν αγαπούν και πολύ τη ζάχαρη αντιμετωπίζουν ακόμη πιο αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης από αυτήν μετά την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, ακόμη και αν είναι αδύνατα και δραστήρια.
Αναπάντεχα αποτελέσματα
Οι επιστήμονες εξέφρασαν έκπληξη με τα αποτελέσματα καθώς δεν πίστευαν πόσο γρήγορα οι υποδοχείς της γεύσης μπορούν να χάσουν την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης. Η Λούσι Ντόναλντσον από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που συμμετείχε στη μελέτη ανέφερε ότι «γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρός πως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε διαφορετικές γεύσεις μπορεί να αλλάξει υπό διαφορετικές συνθήκες. Ωστόσο εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πως δύο ποτά με ζάχαρη την ημέρα μπορούν μετά από σύντομο διάστημα να αλλάξουν τόσο πολύ τη γεύση».
Στο πλαίσιο δοκιμής αδύνατα και παχύσαρκα άτομα δήλωσαν πόσο αντιλαμβάνονται και απολαμβάνουν γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες έτειναν να βαθμολογούν τα ίδια ακριβώς ποτά ως λιγότερο γλυκά από τους αδύνατους.
Σε έναν μήνα χάνεται η …γλύκα
Στη συνέχεια οι ειδικοί συνέλεξαν μόνο αδύνατα άτομα τα οποία δεν κατανάλωναν συχνά ποτά με ζάχαρη. Μέτρησαν την αντίληψη που είχαν για τη γλυκιά γεύση και ζήτησαν από τους εθελοντές να καταναλώνουν δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα. Έναν μήνα αργότερα, όταν έγινε επανέλεγχος,  φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν χάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα αντίληψης της γλυκιάς γεύσης.
Σύμφωνα με τον δρα Χανς-Πέτερ Κούμπις από το Πανεπιστήμιο του Μπανγκόρ που συμμετείχε στη μελέτη «τα ευρήματα αυτά έχουν σοβαρή επίδραση στη δημόσια υγεία. Οδεύουμε προς μια καταστροφή με τα επίπεδα της παχυσαρκίας συνεχώς να αυξάνονται και τον διαβήτη τύπου 2 να καλπάζει. Από τη μελέτη μας φαίνεται πώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που περιλαμβάνει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και γλυκών τροφών. Όσο τα επίπεδα ικανοποίησης σε ό,τι αφορά τη γεύση μειώνονται, τόσο περισσότερες γλυκές τροφές καταναλώνει το άτομο, γεγονός που συντελεί στην αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη».