https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Thursday, August 27, 2015

Ταμπαχανιώτικα: τα ρεμπέτικα της Κρήτης

Ταμπαχανιώτικα: τα ρεμπέτικα της Κρήτης
Λίγοι γνωρίζουν για την ύπαρξη της κατηγορίας των αστικών τραγουδιών της Κρήτης, όμως πολλοί γνωρίζουν αρκετά από αυτά, όπως το "Όσο βαρούν τα σίδερα",
που ερμήνευσε με την μοναδική φωνή του ο Νίκος Ξυλούρης.
Τα αστικά τραγούδια της Κρήτης αναπτύχθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και διαφέρουν από τα κρητικά τραγούδια, αν και είναι επηρεασμένα από αυτά, όπως και από στοιχεία της ανατολικής μουσικής.
Ο πρώτος που έπαιξε αυτό το είδος μουσικής ήταν ένας Τουρκοκρητικός που ζούσε στα Χανιά και ονομαζόταν Μεχμέτ Σαφιδάκης. Ο πρώτος που ηχογράφησε αυτού του είδους την μουσική ήταν ο Ρεθυμνιώτης Στέλιος Φουσταλιεράκης.
Σήμερα αυτό τα αστικά τραγούδια της Κρήτης ονομάζονται ταμπαχανιώτικα, από την τουρκική λέξη ταμπαχανάδες που σημαίνει βυρσοδεψία. Ωστόσο, κατά την άνθιση και ακμή αυτών των τραγουδιών φαίνεται να μην είχαν αυτήν την ονομασία.
Αρκετοί μεγάλοι Κρητικοί καλλιτέχνες έχουν εντάξει στην δισκογραφία τους ταμπαχανιώτικα. Μερικοί από αυτούς είναι ο Νίκος Ξυλούρης, όπως προαναφέραμε, ο Θανάσης Σκορδαλός, ο Κώστας Μουντάκης, ο Γιώργης Κουτσουρέλης και άλλοι.
Τα ταμπαχανιώτικα αρχικά παιζόταν με μπουλγαρί, ενώ αργότερα προστέθηκαν κι άλλα έγχορδα όργανα , όπως το λαούτο, το ούτι, η λύρα.




http://www.originalcrete.com/article/tampaxaniotika-ta-rempetika-tis-kritis