https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, June 17, 2011

Δίχτυ ξεχωρίζει τις γαρίδες από τα ανεπιθύμητα αλιεύματα

Μειώνει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και ρυμουλκείται εύκολα εξοικονομώντας καύσιμα
Αυστραλία: Δίχτυ ξεχωρίζει τις γαρίδες από τα ανεπιθύμητα αλιεύματα
Πηγή: EPA
Ενας έλληνας ψαράς χρηματοδότησε – αναλαμβάνοντας μέρος της δαπάνης – τη δημιουργία ενός διχτυού, το οποίο ξεχωρίζει τις γαρίδες από τα ανεπιθύμητα αλιεύματα.

Ο δρ Σέιν Ρόμπερτς, του Ινστιτούτου Ερευνας και Ανάπτυξης της Νότιας Αυστραλίας, πέρασε δύο χρόνια σε συνεργασία με ψαράδες για να δημιουργήσει το συγκεκριμένο τύπου διχτυού, το οποίο επιτρέπει στις μικρές γαρίδες και σε άλλα αλιεύματα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των σαλαχιών, να ξεφεύγουν από τα δίχτυα.

«Σε γενικές γραμμές στη Νότια Αυστραλία, για κάθε τόνο γαρίδων υπάρχει ένας επιπλέον τόνος ανεπιθύμητων αλιευμάτων και στη Βόρεια μπορεί να φτάσει ακόμα και τους δέκα τόνους», είπε ο δρ. Ρόμπερτς. «Με το δίχτυ αυτό μειώνονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, είναι πιο βιώσιμο, αφήνει περισσότερο νερό να περάσει από μέσα του και με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να ρυμουλκηθεί, επιτυγχάνοντας οικονομία στα καύσιμα».

Αντί να χρησιμοποιήσουν ένα παραδοσιακό σχήμα ρόμβου, τα πληρώματα δοκίμασαν ένα πιο χοντρό νήμα με μεγαλύτερους κόμβους και προσανατολισμό 90 μοιρών στο κυρίως σώμα του διχτυού, επιτρέποντας στις τρύπες να παραμένουν ανοικτές και στα ανεπιθύμητα αλιεύματα να ξεφεύγουν κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης.

Ο ελληνικής καταγωγής ψαράς Τζιμ Ράπτης, ο οποίος έχει εργαστεί στη βιομηχανία για 40 χρόνια και έχει δουλέψει σε τράτες στη Νότια Αυστραλία, ενίσχυσε την προσπάθεια κατασκευής του πρωτοποριακού αυτού διχτυού μαζί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους φορείς του κλάδου και συνέβαλε και εκείνος οικονομικά, δίνοντας 200.000 δολάρια για το ερευνητικό έργο.

«Αποφασίσαμε να αφήνουμε τις μικρές γαρίδες να ξεφεύγουν από τα δίχτυα για να τις πιάσουμε στο μέλλον πια, που θα είναι πολύ μεγαλύτερες» είπε ο κ. Ράπτης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο στόλος του ήδη έχει υιοθετήσει το νέο δίχτυ και ελπίζει ότι κι άλλοι θα χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία. «Οποιος ασχολείται με την αλιεία της γαρίδας πρέπει να το κοιτάξει και να το λάβει σοβαρά υπόψη. Είναι μια πολύ καλή περιβαλλοντική είδηση που σίγουρα βελτιώνει το ψάρεμα με τράτα».

Ο κατασκευαστής του διχτυού Γουόλι Χιλ ανέφερε ότι το δίχτυ T90 δοκιμάζεται ήδη στο Newcastle και σύντομα θα χρησιμοποιηθεί και στα βόρεια ύδατα της Αυστραλίας.