https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, June 06, 2011

Νέος επικίνδυνος πολυανθεκτικός σταφυλόκοκκος

 
Φαίνεται να μεταπηδά από τις αγελάδες στον άνθρωπο ή το αντίστροφο
Νέος επικίνδυνος πολυανθεκτικός σταφυλόκοκκος
Ενας νέος τύπος MRSA ο οποίος πιθανότατα δεν διαγιγνώσκεται εύκολα με τις υπάρχουσες εξετάσεις, μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη δημόσια υγεία
Εν μέσω μιας επιδημίας αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας που έχει μολύνει σχεδόν 2.000 άτομα στην Ευρώπη, ερευνητές αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο στέλεχος του διαβόητου «πολυανθεκτικού χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου», ή MRSA, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να μεταπηδά από τις αγελάδες στους ανθρώπους ή το αντίστροφο. Το νέο μικρόβιο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και δυνητικά απειλεί τη δημόσια υγεία, ωστόσο τα παστεριωμένα προϊόντα είναι ασφαλή.

Ο MRSA (προφέρεται «μέρσα» και σημαίνει «ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus») είναι μια ανθεκτική μορφή του άκακου χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου που υπάρχει παντού γύρω μας. Πολλοί άνθρωποι είναι φορείς χωρίς να παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, ωστόσο το βακτήριο είναι επικίνδυνο όταν προσβάλλει τραύματα και συχνά θανατηφόρο όταν προσβάλλει ασθενείς σε νοσοκομεία.

Περίπου 19.000 θάνατοι από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από MRSA καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Αργεί η διάγνωση

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, ο νέος MRSA δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνος από άλλα στελέχη ανθεκτικού χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου. Ωστόσο το ένα από τα δύο τεστ που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διάγνωση του MRSA δεν ανιχνεύει το νέο στέλεχος. Θεωρητικά, αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να μην γίνει έγκαιρα η διάγνωση.

Δύο έρευνες για το νέο στέλεχος του MRSA δημοσιεύονται ξεχωριστά την Παρασκευή σε έγκριτες επιθεωρήσεις.

Στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Lancet Infectious Diseases, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ αναφέρουν την ανακάλυψη ενός νέου MRSA σε ανθρώπους και αγελάδες που έπασχαν από μαστίτιδα στην Αγγλία, τη Σκοτία και τη Δανία.

Οι ερευνητές εντόπισαν γεωγραφική και χρονική συσχέτιση ανάμεσα στα κρούσματα σε ανθρώπους και σε βοοειδή, ένδειξη ότι υπάρχει μεταφορά του MRSA ανάμεσα στα δύο είδη.

Το νέο στέλεχος «δυνητικά αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μαρκ Χολμς, επικεφαλής της μελέτης

«Αν και υπάρχουν απλές ενδείξεις ότι οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες αποτελούν δεξαμενή λοιμώξεων, δεν είναι ακόμα γνωστό με βεβαιότητα αν οι αγελάδες μολύνουν τους ανθρώπους, ή αν οι άνθρωποι μολύνουν τις αγελάδες. Αυτό είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που σκοπεύουμε να εξετάσουμε» είπε.

«Η κατανάλωση γάλακτος ή κρέατος δεν εγκυμονεί κίνδυνο, με την προϋπόθεση ότι το γάλα είναι παστεριωμένο και το κρέας καλά ψημένο», επισήμανε. Πρόσθεσε ακόμα ότι η διαδικασία για την παραγωγή τυριού «γενικά σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια».

Διαφορετικό στέλεχος
Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Antimicrobial Agents and Chemotherapy, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ένα διαφορετικό στέλεχος MRSA, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με το στέλεχος που βρέθηκε σε Βρετανία και Δανία. Και αυτό το μικρόβιο βρέθηκε σε ανθρώπους και αγελάδες στην Ιρλανδία.

Και οι δύο ερευνητικές ομάδες διαπίστωσαν ότι από τα νέα στελέχη απουσιάζει ένα γονίδιο, με την ονομασία mecA, που κανονικά υπάρχει σε όλα τα MRSA.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το γονίδιο χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του MRSA με την τεχνική γενετικής εξέτασης PCR.

Αυτό δυσχεραίνει μεν τη διάγνωση του νέου στελέχους, ωστόσο σε όλες τις ύποπτες περιπτώσεις οι γιατροί χρησιμοποιούν και ένα δεύτερο τεστ που αφορά την καλλιέργεια του μικροβίου παρουσία αντιβιοτικών.

Αν το βακτήριο δεν πεθάνει από τα αντιβιοτικά και συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι γιατροί ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με ανθεκτικό μικρόβιο.