https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, May 20, 2011

FT: "Η Γερμανία έχει βγάλει 10 δισ. ευρώ στις πλάτες της Ελλάδας"



Για τα “οφέλη” που έχει κερδίσει από την ελληνική οικονομική κρίση η Γερμανία γράφει σε άρθρο του το γερμανικό φύλλο των Financial Times , υποστηρίζοντας πως μπορεί οι Έλληνες να γνωρίζουν καλά από θέατρο, όμως οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω.


Ο συντάκτης της εφημερίδας Τόμας Γιορκ υποστηρίζει πως κανείς δεν επωφελείται οικονομικά τόσο πολύ από την κρίση όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

“Οι Γερμανοί ξέρουν καλά τι σημαίνει θέατρο όταν πρόκειται να γκρινιάξουν για το πόσα χρήματα χάνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Και οι Γερμανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν άλλο να συναινούν στην παροχή βοήθειας, καθώς έχουν φτάσει στο όριό τους.

Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της "Bild”, γράφουν οι FT.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση έχει κερδίσει ήδη 500 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση των ομολόγων προς την Ελλάδα.

Επιπλέον, οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα, αποφεύγοντας να αγοράσουν ομόλογα άλλων χωρών λόγω του φόβου που επικρατεί, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να έχει μειωθεί στο 3,5%.

Κάτι τέτοιο, λένε οι FT, δεν πρόκειται να συνέβαινε αν δεν υπήρχε η ελληνική κρίση .

Όλα αυτά έβαλαν στον κρατικό κορβανά της Γερμανίας περί τα 10 δισ. ευρώ .

Ακόμα και αν η Ελλάδα καταρρεύσει, η Γερμανία θα ικανοποιηθεί προνομιακά ως πιστωτής και θα έχει κρατήσει το κέρδος που θα έχει προκύψει μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας, γράφει ο Τόμας Γιορκ.