https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, March 25, 2011

Μήπως είμαστε όλοι Αρειανοί;


Νέο όργανο θα αναζητήσει μικροοργανισμούς στον Άρη για να συγκρίνει το DNA τους με εκείνο των μορφών ζωής στην Γη
Μήπως είμαστε όλοι Αρειανοί;
Ενα νέο όργανο θα προσπαθήσει να δώσει δώσει απάντηση στο ερώτημα αν η ζωή στην Γη προήλθε από τον Άρη
 
 Επιστήμονες στις ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν απάντηση το ερώτημα αν το δέντρο της ζωής στην Γη έχει τις ρίζες του... στον Άρη. Μια από τις θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στην Γη αναφέρει ότι οι "σπόροι" της ζωής, τα δομικά υλικά για την ανάπτυξη της, έφτασαν στον πλανήτη μας από τον Άρη με όχημα κάποιο μεγάλο σώμα (έναν βράχο για παράδειγμα) που αποσπάστηκε από το έδαφος του κόκκινου πλανήτη μετά από πτώση αστεροειδούς εκεί και κατέληξε τελικά στην Γη.
Ομάδα ερευνητών του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου Χαρβαρντ αναπτύσσει ένα όργανο το οποίο θα μπορεί να αναλύσει δείγματα εδάφους του Άρη και να εντοπίσει μικροβιακές μορφές ζωής. Το όργανο αυτό θα μπορεί να εντοπίσει όχι μόνο ζωντανούς μικροργανισμούς αλλά ακόμη και εκείνους που έχουν πεθάνει εδώ και εκατομμύρια έτη. Επιπλέον θα μπορεί να απομονώσει το DNA των ζωντανών αλλά και των νεκρών οργανισμών έτσι ώστε, στη συνέχεια, οι επιστήμονες να το συγκρίνουν με το γονιδίωμα των μορφών ζωής στην Γη.
«Είναι σίγουρα ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης εγχείρημα. Αλλά σε περίπτωση που εντοπίσουμε στον Άρη μορφές ζωής που μοιάζουν με τις δικές μας αυτό θα σημαίνει ότι καταγόμαστε από τον Άρη. Φυσικά αυτό θα μπορούσε να λειτουργεί και αντίστροφα, δηλαδή η ζωή να εμφανίστηκε πρώτα στην Γη και στη συνέχεια να μετανάστευσε στον Άρη» δήλωσε στον δικτυακό τόπο Space.com o Κρις Καρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η συσκευή ονομάζεται SETG (Search for Extra - Terrestial Genome - "Αναζήτηση Εξωγήνιου Γονιδιώματος") και σύμφωνα με τους ερευνητές η λειτουργία του θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αφού ακόμη και αν τελικά δεν εντοπιστούν μικροοργανισμοί η διείσδυση στο υπέδαφος του Άρη μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σημαντικές ανακαλύψεις όπως, για παράδειγμα, στον εντοπισμό νερού.