Οι εργασίες προετοιμασίας για το χειμώνα
·         Μαζέψτε και τα τελευταία λαχανικά του καλοκαιριού και κόψτε στη βάση του φυτού, εκείνα που έχουν αρχίσει  να ξεραίνονται.  ( Τα υπολείμματα του λαχανόκηπου μπορείτε να τα μαζέψετε και να τα ρίξετε σε έναν λάκκο, δημιουργώντας το δικό σας κόμποστ – βιολογικό λίπασμα)
·         Σκαλίστε τον λαχανόκηπό σας και εμπλουτίστε τον με φρέσκο απολυμασμένο χώμα.
·         Έπειτα ξεκινήστε με τη σπορά των χειμερινών σας λαχανικών. Για αρχή μπορείτε να σπείρετε
1.      Σπανάκι. Είναι εύκολο στην καλλιέργεια και  μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο και το μπαλκόνι. Σπέρνεται από αρχές Σεπτεμβρίου έως αρχές Φεβρουαρίου. Θέλει χαμηλές θερμοκρασίες και καλλιεργείται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, αλλά τα αμμώδη είναι καταλληλότερα.  Ωριμάζει μετά από 40-50 ημέρες.
2.      Μαρούλι. Μπορείτε να φυτέψετε έτοιμα μικρά φυτά, τα οποία προμηθεύεστε από φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα. Φυτεύεται από αρχές φθινοπώρου ανά 15 ημέρες για να έχετε συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι από 5-25 C. Το μαρούλι θα είναι έτοιμο 40-70 ημέρες μετά τη σπορά αναλόγως την ποικιλία.
3.      Μπιζέλι Φυτεύουμε το φθινόπωρο σπόρο, όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-20 C. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3 ώρες και φυτεύουμε σε 1,5-2 εκατοστά βάθος. Τα μπιζέλια μας θα είναι έτοιμα 70-100 ημέρες μετά τη σπορά.
4.      Μπρόκολο. Φυτεύουμε έτοιμα μικρά φυτά, σε θερμοκρασίες από 5-25 C σε αμμώδες έδαφος. Τα μπρόκολα σας θα ωριμάσουν 55-75 ημέρες μετά.
5.       Παντζάρι. Σπέρνεται το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι από 10-25 C,  σε βάθος φύτευσης 5 εκατοστά και βλασταίνει 5-10 μέρες μετά τη σπορά. Ωριμάζει 55-70 ημέρες μετά τη σπορά.
6.      Λάχανο. Φυτεύουμε έτοιμα φυτά από το Σεπτέμβριο ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-30 C. Το βάθος φύτευσης είναι τα 5 εκατοστά και ωριμάζει 65-95 ημέρες μετά.
Αυτά είναι μερικά από τα χειμερινά λαχανικά που μπορείτε πολύ εύκολα να καλλιεργήσετε στο κήπο σας ή ακόμα και στις ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι σας. Ακόμα πολύ εύκολα, στις γλάστρες σας μπορείτε να σπείρετε μυρωδικά, όπως μαϊντανό, άνηθο, σέλινο, κλπ για να τα έχετε όλες τις ώρες, ολόφρεσκα στο μπαλκόνι σας.
Όλα τα παραπάνω λαχανικά καλλιεργούνται σε ποικιλία εδαφών, αρκεί να είναι ελαφριά, καλά δουλεμένα και απαλλαγμένα από άλλους σπόρους. Επίσης πρέπει να στραγγίζει καλά για να μην κρατάει υγρασία και σαπίσουν οι σπόροι μας. Καλή επιτυχία στη δημιουργία του χειμερινού σας λαχανόκηπου.
Μετά τα μέσα Οκτωβρίου μπορούμε με αρχίσουμε να φυτεύουμε και τα σκόρδα μας, αν και είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι τον Νοέμβριο αν είναι δυνατόν.

Επίσης δε ξεχνάμε να συνεχίσουμε να φυτεύουμε κοκκάρι ανά μια εβδομάδα για φρέσκα
 
Κρεμμυδάκια  Μη τα φυτέψετε όλα μαζί για να έχετε συνεχόμενη παραγωγή.
 
 
Ακόμα κι αν δεν έχετε κήπο, τολμήστε να φυτέψετε μερικά εύκολα λαχανικά στις γλάστρες του μπαλκονιού σας. Είναι μια πολύ όμορφη ασχολία για όσους κατοικούν σε τσιμεντουπόλεις και έχουν αποκοπεί από τα δώρα της γης.