Ορίστε μερικά για απλά προβλήματα υγείας.
Πάντα όμως με συμβουλή του γιατρού σας και μην ξεχνάτε τα βότανα μπορούν μαζί με διάφορα φάρμακα να κάνουν άσχημες αντιδράσεις ,ξεκινήστε με νωπά ή ολόκληρα φυτά κομμένα η σε σκόνη Εάν αγοράζετε εκχυλίσματα βοτάνων η χύμα, κοιτάξτε να δείτε ότι είναι βιολογικής καλλιέργειας Αν αυτό δεν είναι γραμμένο σε ετικέτα ρωτήστε τον λιανοπωλητή.Βεβαιωθείτε ότι έχετε πληροφορίες για τη δοσολογία καθώς και στις οδηγίες χρήσεως
Χρησιμοποιήστε βότανα που τα έχετε προετοιμάσει μόνοι σας ή αυτά που γίνονται από υπεύθυνες εταιρείες
aloe vera
Η Aloe είναι πολύ καλή για όξινο στομάχι. Επίσης τοπικά για εξωτερική χρήση για δερματικές παθήσεις, εγκαύματα
Για την αϋπνία, τσάι βαλεριάνα. Πίνετε ένα φλιτζάνι κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Για ναυτία και πονοκεφάλους, δοκιμάστε τζίντζερ (με λεμόνι και μέλι, είναι πιο εύκολο να το πιείτε. )
Για τη μείωση της φλεγμονής και την επούλωσης των πάσης φύσεως μώλωπες. Ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό πάνω από 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένη αποξηραμένη Καλέντουλα , αφήστε το να γίνει χλιαρό , και μουσκέψτε ένα πανί με το υγρό. Εφαρμόστετο πολλές φορές την ημέρα.
Για τούς πόνους της κοιλιάς δοκιμάστε μέντα Είναι χωνευτική και χρήσιμη για την καούρα της εγκυμοσύνης και της ναυτίας
Η μυρωδιά της μέντας σάς βοηθά στην μνήμη .
Το φασκόμηλο, βοηθά την αδύνατη μνήμη, την μακροζωία και θεωρείται βάλσαμο των ματιών
Το γαριφαλέλαιο είναι ένα ακόμη χρήσιμο φάρμακο στο σπίτι. Είναι παραδοσιακό γιατρικό για τον πονόδοντο. Ένα μπαμπακάκι εμποτισμένο σε λίγο έλαιο τοποθετείται στο δόντι, αν βέβαια υπάρχει κοιλότητα λόγω της καταστροφής του δοντιού. Δεν έχει νόημα να το χρησιμοποιήσουμε σε δόντι που πονά π.χ. από μία πολφίτιδα αλλά δεν έχει σπάσει λόγω της τερηδόνας. Τον οδοντίατρο βέβαια δεν τον αποφεύγουμε στη συνέχεια.
Λεβάντα
Πάθατε ηλίαση; Ανακουφιστείτε γρήγορα από τα συμπτώματα, χρησιμοποιώντας το μυρωδάτο βότανο. Λόγω της αντισηπτικής και ηρεμιστικής της δράσης είναι επίσης κατάλληλη για κάθε είδους εγκαύματα, πυώδει
Χαμομήλι,Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, καθώς οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική, σπασμολυτική, αντιεμετική και ηρεμιστική δράση. Τώρα το καλοκαίρι, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δύο τελευταίες του ιδιότητες, για να απαλλαγείτε από τυχόν συμπτώματα της ναυτίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας πληγές, ημικρανίες, για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, τον πυρετό
Η λουΐζα μας βοηθά στην πέψη ενώ ομορφαίνει το δέρμα μας
Το δίκταμο που έχουμε οι περισσότεροι στο σπίτι μας είναι εξαιρετικό για παθήσεις του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, για τους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό. Αν προσθέσετε και τις αφροδισιακές ιδιότητες που του αποδίδουν, ο καθένας μας θα βρει κάποιο λόγο για να το χρησιμοποιήσει
Φασκόμηλο για τον βήχα
Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε μισό λίτρο νερό, μια κουταλιά του τσαγιού φασκόμηλο, μία κουταλιά θυμάρι και 100 γρ. κρυσταλική ζάχαρη. Βράστε τα όλα μαζί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφου κρυώσει φυλάξτε το σκεπασμένο στο ψυγείο και πίνετε μέχρι 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
Ξύδι για την καούρα
Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει η γνωστή παροιμία, έτσι και το ξύδι από μηλίτη είναι η καλύτερη και φυσικότερη ίαση για την καούρα. Βάλτε ένα κουταλάκι της σούπας ξύδι μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το σιγά σιγά. Το ξύδι από μηλίτη περιέχει αλκαλοποιητές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον άνθρωπο, ειδικά λόγω των οξέων που περιέχει η σύγχρονη διατροφή.
Μέντα για τον πονοκέφαλο
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της οφείλονται σε ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει μεντόλη, μεντόνη, αλκοόλες, ιασμόνη, τανίνη και αλδεΰδες. Η μέντα δρα ποικιλοτρόπως κατά του πονοκεφάλου. Το έγχυμα των φύλλων της αλλά και το διαλυμένο σε νερό αιθέριο έλαιο χορηγείται για την καταπολέμηση της ημικρανίας. Η δόση για το έγχυμα είναι δύο κουταλιές φύλλα σε 500 γραμμάρια βραστό νερό από τα οποία πίνουμε από ένα έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα. Ο πονοκέφαλος φεύγει, επίσης, αν τοποθετήσουμε φύλλα μέντας στους κροτάφους. Η μεντόλη, σε μορφή διάφανων και άχρωμων κρυστάλλων, έχει τη μυρωδιά και τη γεύση του λαδιού της μέντας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ως αναλγητικό κατά του πονοκεφάλου σε μορφή κραγιόν ή πούδρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέντα δεν πρέπει να πίνεται από γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο του θηλασμού γιατί σταματά η παραγωγή γάλακτος.
Σκόρδο για την αρθρίτιδα
Από την αρχαιότητα, το σκόρδο έπαιζε σημαντικό ρόλο στον τομέα των …παυσίπονων. Έτσι και σήμερα, ακολουθώντας την πανάρχαια τακτική, ψιλοκόψτε μία σκελίδα σκόρδο και μαζί με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ζεστάνετέ το. Απλώστε το στις αρθρώσεις που πονούν και θα αισθανθείτε μία τρομερή ανακούφιση. Επιπλέον, το σκόρδο ενδείκνυται και για τον πονόδοντο: τρεις σκελίδες σκόρδο και μία πρέζα αλάτι, χτυπημένα μαζί, είναι ιδανικά όταν τα απλώσετε στο δόντι σας που πονάει.
Σπόροι σιναπιού για κοιλιακούς πόνους
Διαλύστε σε γουδί σπόρους σιναπιού. Πάρτε μία πετσέτα και βουτήξτε την σε βραστό νερό. Στίψτε την και τυλίξτε μέσα σ’ συτήν τους θρυμματισμένους σπόρους του συναπιού και μετά ακουμπήστε την στην πάσχουσα περιοχή.
Μούρα για την κύστη
Έρευνες έχουν δείξει ότι μία μερίδα μούρα μπορούν να μειώσουν έως και 60% τον πόνο από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το μυστικό όπλο είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία «σκοτώνουν» τις ελεύθερες ρίζες που ερεθίζουν το βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση μούρων είναι μοναδική σπιτική θεραπεία και για το πεπτικό έλκος, τη δυσπεψία και τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
Σταφύλια για τη μέση
Μελέτη του Πανεπιστήμιου του Οχάιο έδειξε ότι εάν καταναλώνετε μία μερίδα σταφύλια καθημερινά απαλλάσσεστε από τους πόνους της πλάτης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σταφύλια περιέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στην περιοχή της μέσης, και αυτό με τη σειρά του ανακουφίζει από τον πόνο.
Ανανάς για τις φλεγμονές
Η βρομελίνη που βρίσκεται στον ανανά είναι εκείνη που μπορεί να σας απαλλάξει από το φούσκωμα και το βάρος που νιώθετε στο στομάχι. Επιπλέον, η κατανάλωση ανανά βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, σταματώντας τις κράμπες και τις φλεγμονές. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην απελευθέρωση των φλεγμονωδών ενώσεων, που συμβάλλουν στην αρθρίτιδα.
Βρώμη για τους πόνους περιόδου
Η βρώμη θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις κράμπες τις περιόδου και ανακουφίζουν από την ενδομητρίωση.
Ο λόγος είναι ότι η βρόμη είναι πλούσια σε μαγνήσιο και μία από τις καλύτερες πηγές διατροφικού ψευδαργύρου για τις γυναίκες εκείνες, που υποφέρουν από πόνους περιόδου.
πηγη
www.ekriti.gr/