πόσα γάλατα ξέρουμε;
πολλά θα μου πείτε…
το αμυγδαλόγαλα το γνωρίζουμε;
αν όχι ας δούμε τι είναι και
πως παρασκευάζεται τώρα
που έχουν αρχίσει σιγά – σιγά να είναι έτοιμοι
και
οι φρέσκοι καρποί και όλες οι λαϊκές αγορές του τόπου μας θα αρχίσουν σε λίγο να είναι γεμάτες αμύγδαλα….
και τυχεροί βέβαια όσοι έχουν μιά δική τους αμυγδαλιά…
στο αμυγδαλόγαλα τώρα…
το αμυγδαλόγαλα φίλοι μου δεν είναι κάτι καινούργιο…..
απολαμβάνει μιά μακρά ιστορία σαν ένα από τα δημοφιλέστερα ρόφημα…
στην μεσαιωνική Ευρώπη το εκτιμούσαν για τις άριστες ιδιότητές του και…
ειδικά για την μεγάλη περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες…
στις περισσότερες χώρες το θεωρούσαν – και είναι – το καλύτερο
υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης για τις ημέρες της νηστείας τους την περίοδο της Σαρακοστής…
ήταν εδώ και αιώνες – και είναι και σήμερα – δημοφιλέστατο ποτό στην μέση ανατολή γνωστό ευρύτερα με
το όνομα amygdalate…..
το αμυγδαλόγαλα λοιπόν είναι ένα γάλα που παρασκευάζουμε με γλυκά αμύγδαλα και νερό…
# περιέχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το γάλα της αγελάδας…
# δεν περιέχει λακτόζη – ότι καλύτερο για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη…
# δεν περιέχει γλουτένη…
# δεν περιέχει χοληστερίνη…και
# έχει μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών…
και
πως μπορούμε μόνοι μας να παρασκευάσουμε αμυγδαλόγαλα;
πάρα πάρα – πολύ εύκολα με την βοήθεια ενός μπλέντερ…
θα χρειαστούμε:
μία κούπα αμύγδαλα….ωμά…ανάλατα….
τέσσερις κούπες εμφιαλωμένο νερό ή νερό που γνωρίζουμε ότι δεν έχει διάφορα πρόσθετα…
- Αφήνουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν 6-8 ώρες
- Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα αμύγδαλα και το νερό και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα. Καλό είναι να μην πατάμε συνέχεια το κουμπί του μπλέντερ, καθώς το αμύγδαλο έχει την τάση να συσσωρεύεται στον πυθμένα. Πιέζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και για λίγη ώρα, ενώ κάθε φορά που αφήνουμε το κουμπί ανακινούμε το μπλέντερ για να ξεκολλήσει το αμύγδαλο από τον πυθμένα. Εδώ μπορούμε να αραιώσουμε λίγο ακόμη με μία κούπα νερό ακόμη, ξεπλένοντας καλά τον κάδο του μπλέντερ.
- Στη συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα με ένα πολύ ψιλό μεταλλικό σουρωτήρι για να απομακρύνουμε την αμυγδαλόψιχα του αμυγδάλου και να μείνει το καθαρό γάλα
Η διαδικασία είναι πολύ απλή και πολύ γρήγορη κι έτσι μπορούμε να φτιάχνουμε όσο γάλα χρειαζόμαστε κάθε φορά - χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία της συντήρησηςΔιατηρείται για 3 – 4 ημέρες σε γυάλινη κανάτα
και…
το γάλα μας είναι έτοιμο…
μπορούμε να προσθέσουμε στο γάλα μας προαιρετικά ότι από τα παρακάτω μας αρέσει:
μέλι…
πετιμέζι…
κανέλα…
σταφίδες…
χουρμάδες…
το αμυγδαλόγαλα είναι ένα φίνο ρόφημα-ποτό
άκρως
θρεπτικό και θεραπευτικό το οποίο
μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορους τρόπους…
και κάτι τελευταίο…
δεν πετάμε την αμυγδαλόψιχα που μας έμεινε…
μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα γλυκά και κέικ όπως
και
σε μάσκες ομορφιάς…
Tip: Εκτός από αμύγδαλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρύδια, σουσάμι ή όποιον άλλον ξηρό καρπό ή σπόρο θέλετε!
link