https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, March 06, 2012

Για αναβλητικότητα μιλά ο Γκεόργκι Ιβάνοφ





Τους γνωστούς ισχυρισμούς και την κριτική των Σκοπίων απέναντι στην Ελλάδα, επαναλαμβάνει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Στο θέμα της ονομασίας , όπου «έχουν ήδη χαθεί είκοσι χρόνια», ισχυρίζεται ότι αυτό δεν είναι πρώτη προτεραιότητα της Αθήνας (που με αυτό δεν έχει πρόβλημα, όμως τα Σκόπια έχουν), την οποία κατηγορεί πως μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαική Ενωση, ενώ το 2008 πρόβαλε «βέτο» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι που, όπως λέει, έχει αρνητικές επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή.

Αναφέροντας πως «η ΠΓΔΜ μπλοκάρεται, το Κόσοβο δεν έχει αναγνωριστεί, η επίλυση του Κυπριακού δεν προχωρεί, όμως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ», κάνει λόγο για μια «λογική της αναβλητικότητας», διατεινόμενος πως αυτό που οι Ελληνες έκαναν στην οικονομία το κάνουν και στην πολιτική.

Παραπέμπει κατόπιν στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2011, την οποία αναμένει να γίνει δεκτή από το ΝΑΤΟ, παρατηρώντας συγχρόνως σκωπτικά πως στον Γ.Γ. της Συμμαχίας, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα, δωρίστηκε ένα αντίγραφο ξίφους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, «με το οποίο ίσως ήθελαν να του πουν ότι τώρα βρίσκεται στα χέρια του το κόψιμο του Γόρδιου δεσμού».

Στην ερώτηση, για το πώς εξηγεί κανείς στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη στασιμότητα στο ζήτημα, ο πρόεδρός της απαντά ότι ο πληθυσμός κατανοεί την κατάσταση, βλέποντας πως από την ηγεσία της καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια. Σημειώνει δε, ότι οι πολίτες των δύο χωρών δεν έχουν προβλήματα μεταξύ τους, οι «Μακεδόνες»πηγαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα και οι Ελληνες είναι σημαντικοί επενδυτές στην ΠΓΔΜ, ωστόσο στους Ελληνες πολιτικούς συμφέρει το τεταμένο κλίμα.
 http://www.newsbeast.gr/world/arthro/314254/epikritikos-pros-tin-ellada-o-proedros-tis-pgdm/