https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, December 06, 2010

WikiLeaks: Το “προφίλ” ισπανών πολιτικών



Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, «μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος», ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, «είναι ένας πανούργος πολιτικός, όπως ένα αιλουροειδές στη ζούγκλα», σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, που δημοσιεύτηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks, για τα οποία η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνει σήμερα έναν απολογισμό.
Χαρακτηρισμοί υπάρχουν για πολλά μέλη της ισπανικής κυβέρνησης, όπως για την υπουργό Άμυνας που χαρακτηρίζεται «ανώριμη» ή τον υπουργό Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, που περιγράφεται ως ένας άνδρας «πολύ ικανός, σοβαρός, γοητευτικός, είναι το πιο πειστικό μέλος της κυβέρνησης». Ο υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Μπλάνκο, είναι ένα άτομο που «δεν σε κοιτά στα μάτια».

Τα πιο ενδιαφέροντα όμως σχόλια αφορούν τον Θαπατέρο: «Είναι ένας πανούργος πολιτικός, με μια προκλητική ικανότητα, όπως ένα αιλουροειδές στη ζούγκλα, να αισθάνεται την ευκαιρία ή τον κίνδυνο». Επίσης, «είναι ένας πολιτικός που υποτάσσει την εξωτερική πολιτική στα συμφέροντα της χώρας» και «που αγανακτεί όταν του κάνουν μαθήματα, και διακόπτει το λόγο, εάν νομίζει ότι αυτό πρόκειται να γίνει».
Όσο για τον Χουάν Κάρλος, τα τηλεγραφήματα αναφέρουν: «Εκεί που τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ισπανίας συγκλίνουν, ο βασιλιάς μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος».