https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, October 03, 2011

Τρύπα 5 φορές το μέγεθος της Γερμανίας είναι η τρυπά του όζοντος πάνω από Αρκτική

Μια εικόνα που κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου 2011 από τη NASA δείχνει το όζον σε περίπου 20 χιλιομέτρων υψόμετρο, κοντά στην κορυφή της στιβάδας του όζοντος στην κατώτερη στρατόσφαιρα, στα τέλη Μαρτίου 2011.  Κόκκινο χρώματα αντιπροσωπεύουν μεγάλες ποσότητες όζοντος, μωβ και γκρίζα χρώματα (πάνω από τη βόρεια πολική περιοχή) αντιπροσωπεύουν πολύ μικρές ποσότητες όζοντος.  Η λευκή γραμμή σηματοδοτεί την περιοχή εντός της οποίας χημική καταστροφή του όζοντος λαμβάνει χώρα.  - Μια εικόνα που κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου 2011 από τη NASA δείχνει το όζον σε περίπου 20 χιλιομέτρων υψόμετρο, κοντά στην κορυφή της στιβάδας του όζοντος στην κατώτερη στρατόσφαιρα, στα τέλη Μαρτίου 2011.  Κόκκινο χρώματα αντιπροσωπεύουν μεγάλες ποσότητες όζοντος, μωβ και γκρίζα χρώματα (πάνω από τη βόρεια πολική περιοχή) αντιπροσωπεύουν πολύ μικρές ποσότητες όζοντος.  Η λευκή γραμμή σηματοδοτεί την περιοχή εντός της οποίας χημική καταστροφή του όζοντος λαμβάνει χώρα.  | NASA / JPL-Caltech / AFP / Getty Images  5 φορές το μέγεθος της Γερμανίας βρίσκονται σε όζοντος πάνω από Αρκτική, επιτρέποντας σε περισσότερους υπεριώδη ακτινοβολία για να χτυπήσει τον Καναδά, την Ευρώπη και τη Ρωσία φέτος την άνοιξη

Μια τεράστια τρύπα που εμφανίστηκε το προστατευτικό στρώμα του όζοντος πάνω από την Αρκτική το 2011 ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφονται στο βόρειο ημισφαίριο, προκαλώντας τις ανησυχίες της εκδήλωσης θα μπορούσε να συμβεί και πάλι και να είναι ακόμα χειρότερα, οι επιστήμονες ανέφερε σε έκθεσή της τη Δευτέρα.

Το στρώμα του όζοντος ψηλά στην στρατόσφαιρα λειτουργεί σαν μια γιγάντια ασπίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους του δέρματος και καταρράκτη.

Από τη δεκαετία του 1980, οι επιστήμονες έχουν σημείωσε τρύπα του όζοντος κάθε καλοκαίρι πάνω από την Ανταρκτική, στο κάτω μέρος του πλανήτη.
Μερικά χρόνια, οι τρύπες ήταν τόσο μεγάλη που καλύπτει ολόκληρη την ήπειρο και να φτάσει στα μέρη της Νότιας Αμερικής, που οδηγούν σε ανησυχίες για ένα κύμα καρκίνων του δέρματος.
Κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων, μέχρι 70 τοις εκατό του στρώματος του όζοντος μπορεί να καταστραφεί, πριν ανακάμψει μήνες αργότερα.
Το ανάλογο τρύπα πάνω από την Αρκτική ήταν πάντα πολύ μικρότερη, μέχρι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν ο συνδυασμός των ισχυρών ανέμων και έντονο κρύο ψηλά στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το όζον που τρέφονται με τα χημικά προϊόντα χλωρίου για να βλάψει το στρώμα.
Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature, δείχνουν την τρύπα άνοιξε πάνω από τη Βόρεια Ρωσία, τμήματα της Γροιλανδίας, και της Νορβηγίας, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές ήταν πιθανό να έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας.
«Η καταστροφή του όζοντος χημικών πάνω από την Αρκτική στις αρχές του 2011 ήταν, για πρώτη φορά στο παρατήρησης ρεκόρ, συγκρίσιμη με εκείνη στην τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική», λένε οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Gloria Manney του Εργαστηρίου Αεριώθησης στη Πασαντένα της Καλιφόρνια.
Οι επιστήμονες λένε ανθρωπογενείς χημικές ουσίες, όπως οι χλωροφθοράνθρακες που καταστρέφουν το όζον στη στρατόσφαιρα. Το ηλιακό φως διασπά το σύνθετες χημικές ουσίες σε απλούστερες μορφές που αντιδρούν με το όζον. Ενώ μερικές από τις χημικές ουσίες που καλύπτονται από μια συνθήκη του ΟΗΕ που έχει ως στόχο να σταματήσει η χρήση τους, θα είναι εδώ και δεκαετίες πριν από την πλήρη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής.
Κανονικά, ατμοσφαιρικές συνθήκες πάνω από την Αρκτική δεν το έναυσμα για μια μεγάλης κλίμακας βουτιά στα επίπεδα του όζοντος. Αλλά στο χειμώνα 2010/11, ένα μεγάλο υψόμετρο ανέμου που ονομάζεται πολική δίνη ήταν ασυνήθιστα ισχυρή, που οδηγεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα που επίσης κράτησε για αρκετούς μήνες.
Αυτό δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την καταστρέφουν το όζον μορφές του χλωρίου για να μειώσει τα επίπεδα του όζοντος πάνω από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
"Καταστροφή του όζοντος χημικών στην Αρκτική 2011 πολική δίνη επιτυγχάνεται, για πρώτη φορά, ένα επίπεδο σαφώς αναγνωρίσιμο ως τρύπα του όζοντος της Αρκτικής», δήλωσε ο συντάκτες.
Οι ερευνητές επισήμαναν τον κίνδυνο, αν η τρύπα Αρκτική γίνεται μια ετήσια εκδήλωση και εξαπλώνεται.
"Περισσότερα οξεία καταστροφή του όζοντος της Αρκτικής θα μπορούσε να επιδεινώσει βιολογικοί κίνδυνοι από την αύξηση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, ειδικά αν η δίνη μετατοπίζεται πάνω από πυκνοκατοικημένες μέσα γεωγραφικά πλάτη, όπως έκανε τον Απρίλιο του 2011», έγραψαν.