https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, September 16, 2011

Ψεύτικα τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα νήσων Μαδέρα, μια μικρή αυτόνομη περιοχή, υποβάλει από το 2004 στοιχεία για το χρέος που υπολείπονται των πραγματικών, εξέλιξη που αυξάνει τις πιέσεις για τη χώρα να πετύχει τους στόχους της για το έλλειμμα στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 78 δισ. ευρώ που έλαβε από το EFSF.

H Bank of Portugal χαρακτήρισε «σοβαρή» την παράλειψη αυτή, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Τα ελλείμματα προϋπολογισμού της Πορτογαλίας θα αναθεωρηθούν ανοδικά για την περίοδο 2008-2010. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε πως ελέγχει τους λογαριασμούς της Μαδέρα και θα καταρτίσει σχέδιο λιτότητας για την περιοχή.

"Η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, απαιτεί η Μαδέρα να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της χρηματοοικονομικής της θέσης", αναφέρει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, οι οικονομικοί λογαριασμοί της Μαδέρα δείχνουν ότι απέκρυψε χρέος ύψους 1,1 δισ. ευρώ από το 2008 έως το 2010 που συνδέεται με συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης της Μαδέρα και κατασκευαστικών εταιρειών. Η επίδραση στο δημόσιο έλλειμμα θα είναι 0,3% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι το μη δηλωμένο χρέος έρχεται να προστεθεί σε "τρύπα" 568 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε νωρίτερα το τρέχον έτος και είχε να κάνει με δαπάνη σε προβληματική, τοπική επιχείρηση.


Πηγή:www.capital.gr