Υπάρχει μια μάχη που μαίνεται στο παρασκήνιο κατά τη χρονική στιγμή της ευρωπαϊκής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι Financial Times δημιούργησε κύματα σήμερα το πρωί με μια έκθεσηότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Christine Lagarde, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, et al και ενέσεις κεφαλαίου σε ασθενικά τις τράπεζές τους χωρίς καθυστέρηση.
Αλλά αυτή η ιστορία καταρρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για τις Τράπεζες (ο φορέας που πραγματοποίησε τις δοκιμές άγχος του τομέα τον Ιούλιο), η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την αύξηση κεφαλαίου δεν έχει αλλάξει.
Ας θυμηθούμε λίγο τι ακριβώς είναι αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Τον Ιούλιο του ΤΕΕ διαπίστωσε ότι εννέα τράπεζες (κυρίως ισπανικές περιφερειακές τράπεζες) θα δουν το κεφάλαιό τους μειωθεί κάτω από το 5 τοις εκατό σε μια σοβαρή ύφεση και 16 δεν απέχει πολύ από αυτό το επίπεδο κινδύνου.
Εδώ είναι τι η EBA απαίτησε (παράρτημα 3) για τους εννέα μαύρο πρόβατο:
«Εθνικές εποπτικές αρχές πρέπει διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω τράπεζες ζήτησαν να παρουσιάσει εντός προθεσμίας τριών μηνών (δηλαδή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2011) στις αρμόδιες αρχές τους ένα σχέδιο για να αποκαταστήσει την κεφαλαιακή θέση σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με το 5 τοις εκατό αναφοράς με βάση την ανάλυση αυτή. Τα διορθωτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν με την αρμόδια αρχή θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2011, με την ευελιξία επιτρέπεται μόνον εφόσον δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς ή που απαιτούνται διαδικασίες. "
Έτσι: έχουν ένα σχέδιο σε ισχύ μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Σηκώστε τα επιπλέον κεφάλαια από το τέλος του έτους. Α, και υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για "ευελιξία". Όχι ακριβώς ένα σίδερο πρώτα από το ΕΑΤ.
Και εδώ είναι η απαίτηση για το ελαφρώς σκοτεινό 16 πρόβατα που ήρθε κοντά στην αποτυχία του εξεταζομένου στρες:
«Αυτές οι τράπεζες αναμένεται να σχέδιο διορθωτικών μέτρων, εντός τριών μηνών (15 Οκτωβρίου 2011). Τα σχέδια πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως μέσα σε εννέα μήνες (15 Απριλίου 2012). "
Έτσι: πάρετε ένα σχέδιο μαζί με τα μέσα Οκτωβρίου και να κάνουμε κάτι γι 'αυτό από τα μέσα Απριλίου το επόμενο έτος. Δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Μετά από όλα, δεν είναι σαν να υπάρχει μια οικονομική κρίση ή οτιδήποτε.
Και εδώ είναι το πραγματικά αστείο μέρος. Το τεστ κόπωσης ΕΒΑ δεν πρότυπο, ακόμη και μια ελληνική χρεοκοπία χρέους. Ως αποτέλεσμα μία από αυτές τις γαλλικές τράπεζες που κατέχουν σημαντικά ποσά του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι να στερείται το κεφάλαιο.
Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένα άχρηστο τεστ κοπώσεως των οποίων τα συμπεράσματα είναι άχρηστο να αξιοποιούνται για πάνω από ένα άχρηστο χρονοδιάγραμμα. Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναρωτιέστε γιατί δεν έχουν πειστεί οι αγορές