Λιώνουν το καλοκαίρι οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής αυξάνοντας την στάθμη των υδάτων στην Ευρώπη
Δύο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι οι πάγοι στις θάλασσες του Αρκτικού Κύκλου έλιωσαν το φετινό καλοκαίρι σε επίπεδα ρεκόρ. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι μέσα σε διάστημα δέκα ετών τα καλοκαίρια δεν θα υπάρχει ίχνος πάγου στις αρκτικές θάλασσες. Το φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η στάθμη των υδάτων στις ευρωπαϊκές θάλασσες γεγονός που αναμένεται να επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην γηραιά ήπειρο.Οι πάγοι πάνε...διακοπές
Οι επιστήμονες μελετούν τις τελευταίες δεκαετίες το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο. Η χρήση των δορυφόρων βοήθησε όπως είναι ευνόητο καθοριστικά στην παρατήρηση. Οι δορυφόροι κάνουν μετρήσεις της παρουσίας των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής από το 1979 και, όπως προκύπτει, τα τελευταία πέντε καλοκαίρια έχουν συντελεστεί οι πέντε μεγαλύτερες σε έκταση απώλειες πάγων από τότε που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρέμης υποστηρίζουν ότι η φετινή απώλεια θαλάσσιων πάγων ξεπερνά τις αντίστοιχες όλων των προηγουμένων ετών ενώ το Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγων των ΗΠΑ (NSIDC) αναφέρει ότι το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται στην δεύτερη θέση με τις μεγαλύτερες απώλειες θαλάσσιων πάγων από τότε που υπάρχουν καταγραφές.
Ανεξάρτητα αν το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα οι ειδικοί ομολογούν ότι η τάση είναι πλέον δεδομένη και πιθανώς μη αναστρέψιμη. Εκτιμούν ότι θα υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη απώλεια θαλάσσιων πάγων το καλοκαίρι και μέσα στην επόμενη δεκαετία θα υπάρξει καλοκαίρι που δεν θα υπάρχει ίχνος πάγου στα αρκτικά νερά.
Οι επιπτώσεις
Οι επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων του Αρκτικού Κύκλου σε συνδυασμό με άλλα κλιματικά χαρακτηριστικά (π.χ την αύξηση της έντασης των ανέμων) είναι πολλές. Οι θάλασσες που βιώνουν ταχύτερα αλλά και πιο δυναμικά αυτές τις επιπτώσεις βρίσκονται στα ευρωπαϊκά ύδατα και είναι η Βόρεια Θάλασσα, η Βαλτική Θάλασσα καθώς και οι παραθαλάσσιες περιοχές στον Ατλαντικό ωκεανό.
Μελέτη του προγράμματος CLAMER που μελετά τις κλιματικές μεταβολές και επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ευρώπης αναφέρει ότι το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής τα τελευταία 25 χρόνια σε συνδυασμό με την αύξηση της έντασης των ανέμων έχει οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης των θαλασσών που με την σειρά της είχε ως αποτέλεσμα να διαβρωθούν κατά 15% οι ευρωπαϊκές ακτές.
«Οι προσομοιώσεις που κάνουμε δείχνουν πως μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα οι θερμοκρασίες στη Βαλτική Θάλασσα είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 2-4 βαθμούς Κελσίου, εκείνες της Βόρειας Θάλασσας κατά 1.7 βαθμούς και ο Βισκαϊκός Κόλπος (η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Γαλλία και Ισπανία) κατά 1.5-5 βαθμούς. Η εκτίμηση για την αύξηση της στάθμης των υδάτων είναι ότι θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 60 εκατοστά ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως σε ορισμένες βρετανικές ακτές η στάθμη θα ανέβει κατά 1.9 μέτρα» αναφέρεται στην μελέτη