https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, September 19, 2011

Λιβύη: Αναβλήθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης


Οι διαφωνίες στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο συνεχίζονται
Λιβύη: Αναβλήθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, κατά τη χτεσινή (18/9/2011) συνέντευξη τύπου, στη Βαλέτα της Μάλτας [REUTERS/Darrin Zammit Lupi]
 
Οι μεταβατικοί ηγέτες της Λιβύης απέτυχαν χθες να συμφωνήσουν σχετικά με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών εξομάλυνσης και διακυβέρνησης της χώρας ενώ συνεχίζονται οι μάχες με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι.

Η κυβέρνηση -η εκτελεστική επιτροπή-, διαλύθηκε τον περασμένο μήνα μετά από σφάλματα χειρισμών στην αδιαλεύκαντη δολοφονία του νεοδιορισμένου στρατιωτικού επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Η νέα εκτελεστική επιτροπή, στην οποία επρόκειτο να περιλαμβάνονται οι μεταβατικοί υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών, επρόκειτο να διοριστεί από τον μεταβατικό πρωθυπουργό Μαχμούντ Τζιμπρίλ χθες. Όμως οι συνομιλίες διεκόπησαν αφού οι προτάσεις του δεν έτυχαν της ομόφωνης και πλήρους έγκρισης από όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

«Κάναμε μια συμβουλευτικού χαρακτήρα συνάντηση με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για να σχηματίσουμε μια νέα κυβέρνηση. Συμφωνήσαμε σε έναν αριθμό χαρτοφυλακίων. Έχουμε κι άλλα χαρτοφυλάκια να συζητήσουμε», είπε ο Τζιμπρίλ μέσω μεταφραστή σε συνέντευξη Τύπου χθες.

Αξιωματούχοι του Συμβουλίου, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της επιτροπής για πολιτικά θέματα Φάτι Μπάτζα, είπαν πως ο Τζιμπρίλ πρότεινε μια «μεταβατική κυβέρνηση» η οποία θα κυβερνήσει τουλάχιστον ως την επίσημη ανακήρυξη της απελευθέρωσης της χώρας.

Δεν είναι σαφές τι εννοεί το Συμβούλιο όταν κάνει λόγο περί πλήρους απελευθέρωσης, αλλά πιθανότατα αυτό σημαίνει τη σύλληψη του Καντάφι ή/και την οριστική ήττα των πιστών σε αυτόν μαχητές που συνεχίζουν να ελέγχουν τρεις πόλεις-κλειδιά στη χώρα.

«Η συνάντηση έγινε για να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση. (Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο) μείωσε τον αριθμό των χαρτοφυλακίων από τα 36 που προβλέπονταν στην αρχική πρόταση στα 24 αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν ονόματα», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Τζαλάλ ελ Γκάλαλ.

Μια πηγή ανέφερε ότι υπάρχουν διαφωνίες για το ρόλο που θα αναλάβει ο ίδιος ο Τζιμπρίλ. Υπάρχουν επίσης διαφωνίες για το εάν είναι αναγκαίο να ανακοινωθεί ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης πριν από την ανακήρυξη της απελευθέρωσης.

Το Συμβούλιο σχεδιάζει την κατάρτιση νέου Συντάγματος και την διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 20 μήνες μόλις συμβεί αυτό, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει.