https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, September 19, 2011

Κοντά στα 250 δισ. χρειάζονται για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας


Η Γερμανία στοχεύει στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Η τράπεζα επενδύσεων του γερμανικού κράτους (KfW) εκτίμησε σήμερα σε 250 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά τις αναγκαίες επενδύσεις στη Γερμανία έως το 2020 για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ίδια η τράπεζα «θα θέσει στη διάθεση του κράτους 100 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τα πέντε επόμενα χρόνια για τις επενδύσεις στην ενέργεια στη Γερμανία», σύμφωνα με ανακοινωθέν της.

Η KfW εκτιμά σε «250 δισεκατομμύρια ευρώ το συμπληρωματικό ποσό των αναγκαίων επενδύσεων έως το 2020», δηλαδή 25 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο, ποσό που θα αναλάβουν οι επιχειρήσεις, το κράτος και οι ιδιώτες.

Περίπου 144,6 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων αναμένονται για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και 62 δισεκατομμύρια ευρώ στη θέρμανση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναφέρει σε μελέτη της η τράπεζα.

Σε αυτά προστίθενται 17 εκατομμύρια ευρώ για την βελτίωση της «ενεργειακής αποτελεσματικότητας», δηλαδή ο περιορισμός των απωλειών, 9,7 έως 27 δισεκατομμύρια για το ηλεκτρικό δίκτυο, και 5,5 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τις συμπληρωματικές μονάδες με φυσικό αέριο.

Ο λογαριασμός αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από την κατασκευή νέων εξοπλισμών και αν η Γερμανία θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για μείωση των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προσθέτει η KfW.

Η τράπεζα που εμφανίζεται ως «ένας από τους πρώτους παγκόσμιους χρηματοδότες στην ενέργεια», ανακοίνωσε ότι χρηματοδότησε την περασμένη χρονιά στη Γερμανία το 80% των ανεμογεννητριών που τοποθετήθηκαν και το 40% των νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα να κλείσει έως το τέλος του 2022 όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας, αυξάνοντας το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας το 2050, σε σχέση με το 17% που ήταν πέρυσι.