https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, September 24, 2011

Bιοψία προστάτη, κίνδυνος νοσηλείας


Μεγάλη αμερικανική μελέτη δείχνει ότι συνδέεται με εμφάνιση σοβαρών λοιμώξεων
Bιοψία προστάτη, κίνδυνος νοσηλείας
Η βιοψία προστάτη παρότι είναι πολύτιμη για τον εντοπισμό του καρκίνου μπορεί να συνδεθεί με κίνδυνο λοιμώξεων και νοσηλείας των ανδρών
Οι άνδρες που υποβάλλονται σε βιοψία του προστάτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο εξαιτίας επιπλοκών σε σύγκριση με όσους δεν υποβάλλονται στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Αυτό μαρτυρεί μια μεγάλη μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς – η μεγαλύτερη του είδους της – η οποία βασίστηκε σε ανάλυση στοιχείων σχετικά με 150.000 ασθενείς του αμερικανικού συστήματος υγείας Medicare. Οι ασθενείς ήταν 65 ετών και άνω και παρακολουθήθηκαν από το 1991 ως το 2007.
Αυξημένα ποσοστά νοσηλείας
Όπως προέκυψε, στην ομάδα των ανδρών που είχαν υποβληθεί σε βιοψία το ποσοστό νοσηλείας ήταν 6,9% στις 30 ημέρες μετά την παρέμβαση. Την ίδια στιγμή στους άνδρες που δεν είχαν υποβληθεί σε βιοψία το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 2,9%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, ουρολόγο και ογκολόγο Εντουάρντ Σέφερ, οι άνδρες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις επιπλοκές με τις οποίες είναι πιθανό να συνδέεται η βιοψία προστάτη, η οποία γενικώς περιγράφεται ως μια απλούστατη διαδικασία. Ο ειδικός τόνισε βέβαια ότι η βιοψία στον πολύτιμο ανδρικό αδένα είναι σημαντική για την ανίχνευση του καρκίνου. Προσέθεσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.
Κίνδυνος λοιμώξεων
Η βιοψία προστάτη αφορά την εισαγωγή μιας λεπτής βελόνας με την καθοδήγηση υπερήχων μέσα από το ορθό προκειμένου να γίνει η συλλογή δειγμάτων ιστού του προστάτη ο οποίος έχει την «κατοικία» του κάτω από την ουροδόχο κύστη. Η διαδικασία, που διαρκεί περίπου 15 λεπτά της ώρας, μπορεί να σχετίζεται με λοιμώξεις. Και αυτό διότι η βελόνα που εισάγεται στον οργανισμό είναι πιθανό να επιμολυνθεί με βακτήρια του εντέρου τα οποία μπορεί να φθάσουν ως τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και την κυκλοφορία του αίματος.
Αν και όπως έδειξαν τα στοιχεία της μελέτης τα συνολικά ποσοστά νοσηλείας κατά τη διάρκεια των 30 ημερών που ακολουθούσαν τη βιοψία εμφάνισαν σταθερή μείωση από το 1991 ως το 2007, δεν συνέβη το ίδιο και με τα ποσοστά σοβαρών λοιμώξεων. Τα συγκεκριμένα παρουσίασαν αύξηση και έφθασαν στο 1,2% το 2007 σε σύγκριση με 0,5% το 2000. Ο δρ Σέφερ απέδωσε αυτήν την αύξηση στην εμφάνιση ολοένα και περισσότερων φαρμακοανθεκτικών βακτηρίων.
Φαρμακοανθεκτικά βακτήρια
Η υπόθεση αυτή έχει βάση, αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι άνδρες που υποβάλλονται σε βιοψία προστάτη λαμβάνουν αντιβιοτικά. Ετσι η εμφάνιση περισσότερων σοβαρών λοιμώξεων μαρτυρεί ότι τα βακτήρια εμφανίζουν αντίσταση στα αντιβιοτικά που λαμβάνουν οι ασθενείς.
Πάντως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει και αύξηση της θνησιμότητας εξαιτίας σοβαρών λοιμώξεων στους άνδρες που υποβάλλονται σε βιοψία του αδένα, από τη νέα μεγάλη αμερικανική μελέτη δεν προέκυψε τέτοια συσχέτιση.
Σημειώνεται ότι η μελέτη εμφανίστηκε online πριν από την επίσημη δημοσίευσή της στο τεύχος Νοεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού «The Journal of Urology».