https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, September 24, 2011

Το GPS του αλατιού των ωκεανών


Ο δορυφόρος Aquarius χαρτογράφησε τα επίπεδα αλατότητας των ωκεανών
Το GPS του αλατιού των ωκεανών
Με κίτρινο και κόκκινο χρώμα καταγράφονται οι περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα αλατότητας ενώ με μπλε και μοβ χρώμα εκείνες με τα χαμηλότερα





Μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της λειτουργίας του ο δορυφόρος Aquarius κατάφερε να χαρτογραφήσει την αλατότητα της επιφάνειας των ωκεανών της Γης. Τα δεδομένα που στέλνει ο δορυφόρος θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς ρύθμισης του κλίματος και τις κλιματικές αλλαγές.


Οι μετρήσεις


Ο Aquarius που αποτελεί κοινή αποστολή της NASA και της Υπηρεσίας Διαστήματος της Αργεντινής εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο και άρχισε να συλλέγει δεδομένα στις 25 Αυγούστου. Διαθέτει τρεις υψηλής ευαισθησίας ραδιοδέκτες οι οποίοι μπορούν να «συλλέγουν» την ασθενή μικρο κυματική ακτινοβολία που εκπέμπεται φυσικά από τους ωκεανούς. Αυτές οι εκπομπές ακτινοβολίας διαφέρουν ανάλογα με την ηλεκτρική αγωγιμότητα του νερού η οποία συνδέεται άμεσα με την αλατότητά του.


Χάρη στους τρεις δέκτες του, ο δορυφόρος έχει τη δυνατότητα να εκτελεί ταυτόχρονα μετρήσεις σε ωκεάνιες περιοχές έκτασης 390 χιλιομέτρων, πράγμα που του επιτρέπει να ολοκληρώνει την παρατήρηση ολόκληρου του πλανήτη μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Μετά από ένα μήνα λειτουργίας ο δορυφόρος κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο χάρτη όπου καταγράφονται τα επίπεδα αλατότητας των ωκεανών.


Μετά από λίγους μήνες ο δορυφόρος θα έχει συλλέξει αρκετά στοιχεία ώστε οι επιστήμονες να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις και αναλύσεις για να προχωρήσουν στις πρώτες εκτιμήσεις για τις κλιματικές μεταβολές που συντελούνται στον πλανήτη ή πρόκειται να συμβούν μελλοντικά.


Τα οφέλη


Τα επίπεδα αλατότητας των ωκεανών συνδέονται με όλους τους καθοριστικούς παράγοντες δημιουργίας και ρύθμισης του κλίματος στην Γη. Έτσι, τα στοιχεία που θα συλλέξει ο δορυφόρος θα προσφέρουν πληροφορίες για την κυκλοφορία των ωκεάνιων ρευμάτων αλλά και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από το νερό - παράγοντες που συμβάλλουν αποφασιστικά στις κλιματικές μεταβολές.


«Είναι ένα μεγάλο άλμα στην επιστήμη της ωκεανογραφίας. Ο δορυφόρος θα βοηθήσει τους επιστήμονες να ελέγξουν τις διάφορες θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για τη διασύνδεση της μεταβολής της παγκόσμιας κυκλοφορίας των υδάτων με τις κλιματικές αλλαγές και ειδικότερα της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη»
δηλώνει ο Ερικ Λίντρομ, επικεφαλής της αποστολής του δορυφόρου.