https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, September 27, 2011

Αμερικανικά αεροσκάφη στο Οικόπεδο 12


Τις αντοχές της Λευκωσίας δοκιμάζει το Πίρι Ρέϊς
Αμερικανικά αεροσκάφη στο Οικόπεδο 12
Το Piri Reis αναχωρεί από το λιμάνι Ούρλα της Σμύρνης στις 23/9/2011 [EPA/MEHMET OZDOGRU/ANATOLIAN AGENCY TURKEY]
Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέϊς άρχισε τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή βορείως των κατεχόμενων, ένα αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (τύπου P-3 Orion) πέταξε επί 3,5 ώρες πάνω από το Οικόπεδο 12 και πάνω από την πλατφόρμα γεώτρησης.

Το αεροσκάφος αυτό που απογειώθηκε από βάση της Σικελίας θεωρείται ότι είναι ειδικό για τον εντοπισμό ναυτικής κίνησης (καθώς και υποβρυχίων) σε μία μεγάλη απόσταση, αφού διαθέτει μεγάλη εμβέλεια. Την περιοχή των γεωτρήσεων επιτηρούν και ισραηλινά αεροσκάφη.

Το Πίρι Ρεϊς άρχισε τις έρευνες, όπως ανακοίνωσε ο αυτοκαλούμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, αλλά χωρίς τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών. Τα τουρκικά πλοία παραμένουν σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή της γεώτρησης.

Στην Κύπρο η Εθνική Φρουρά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα και καταγράφει τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή. Στην Αθήνα ξεκινά η διακλαδική άσκηση επί χάρτου «Αλέξανδρος», που έχει ως σενάριο την αντιμετώπιση αιφνιδιαστικής κρίσης και το πεδίο της άσκησης έχει εφέτος επεκταθεί έως την περιοχή της Κύπρου.

Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», στην περιοχή όπου οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν έρευνες, ανάμεσα δηλαδή το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και της Τουρκίας, είχαν γίνει και το 1972 σεισμικές έρευνες. Ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος, είχε εξουσιοδοτήσει μία ρωσική εταιρία να πραγματοποιήσει τις έρευνες, πλην όμως οι Ρώσοι δεν βρήκαν τίποτα το αξιοσημείωτο, λέγοντας ότι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υπάρχουν μόνον νοτίως της Κύπρου, εκεί όπου άρχισαν σήμερα οι γεωτρήσεις. Στο βόρειο θαλάσσιο μέρος, τα όποια κοιτάσματα κι αν υπάρχουν βρίσκονται σε μεγάλο βάθος και δεν είναι εκμεταλλεύσιμα.

Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τις αντοχές της Λευκωσίας αφού ετοιμάζουν έρευνες (από την τουρκική εταιρία πετρελαίων -ΤΡΑΟ) δυτικά της Πάφου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θέλοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν προβλήματα στην ελληνική ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου.