https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, August 10, 2011

Βιβλίο ανάβει φωτιές για τα 12 μίλια

Τι ισχυρίζεται Τούρκους πρώην πρέσβης

Για αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας τα χωρικά της ύδατα να περιοριστούν σε ορισμένα σημεία στα 6 αντί των 12 ναυτικών μιλίων κάνει αναφορά σε βιβλίο του ο Τούρκος πρώην πρέσβης Ντενίζ Μπουλούκμπασι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, που φιλοξενεί δηλώσεις του, ο Μπουλούκμπασι, ο οποίος έλαβε μέρος έως και στον 36ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται πλέον στον 50ό, φέρεται να δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι «δεν απηχούν την πραγματικότητα τα λόγια της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες, ότι πάντα διατηρούμε το δικαίωμα της επέκτασης μονόπλευρα των χωρικών μας υδάτων».

Στο βιβλίο του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», προσδιορίζει συγκεκριμένα τις περιοχές που υποτίθεται ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τον περιορισμό των χωρικών της υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για:

- Τις περιοχές που βρίσκονται μπροστά στα τουρκικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

- Την ανατολική πλευρά και τα νότια και βόρεια παράλια της Σαμοθράκης και της Λήμνου που βλέπουν προς την Τουρκία

- Τις βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου

- Τη βόρεια πλευρά της Σάμου

- Τη βόρεια, τη νότια και τη δυτική πλευρά της Ικαρίας

* Την περιοχή με καθεστώς ανοιχτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από τη Μύκονο και τη Ικαρία

- Το δίαυλο Ρόδου-Καρπάθου, το δίαυλο Κάσου-Κρήτης και το δίαυλο Αντικυθήρων-Κρήτης

Διπλωματικοί κύκλοι της Ελλάδας, επισήμαιναν στην "Ελευθεροτυπία", πως είναι προφανές από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών ότι οι δηλώσεις Μπουλούκμπασι δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Πάντα κατά τον Τούρκο πρώην πρέσβη, και το πρόβλημα των γκρίζων ζωνών «δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί».

Στο βιβλίο του μάλιστα, που φέρει τον τίτλο «Η αποβάθρα του ΥΠΕΞ», κάνει αναφορά στα απομνημονεύματα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, υπό την τότε ιδιότητά του τού υπουργού Εξωτερικών.

Ο Ντενίζ Μπουλούκμπασι δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι «αντίθετα με αυτό που είναι γνωστό, στις διερευνητικές συνομιλίες η Τουρκία δέχτηκε οι διαφορές των δύο χωρών να λυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
link