https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, June 21, 2011

Χάος στους αιθέρες της Αυστραλίας από την χιλιανή ηφαιστειακή τέφρα



H Qantas ακύρωσε τις πτήσεις της την Τρίτη και την Τετάρτη
Χάος στους αιθέρες της Αυστραλίας από την χιλιανή ηφαιστειακή τέφρα
Πηγή: REUTERS/Daniel Munoz
Η τέφρα από το χιλιανό ηφαίστειο Puyehue-Cordon Caulle επέστρεψε στην Αυστραλία, προκαλώντας χάος στις αερομεταφορές, αφού εκατοντάδες αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στα αεροδρόμια.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη πτήσεις από και προς το Σίδνεΐ, τη Μελβούρνη και την Καμπέρα, λόγω της τέφρας από το ηφαίστειο Puyehue-Cordon Caulle που εξερράγη στις 4 Ιουνίου. Η Qantas, όπως επίσης η Virgin Australia, η Jetstar και η Tiger Airways ακύρωσαν ήδη αρκετές πτήσεις τους από χθες.

«Πιστεύουμε ότι θα ακυρώσουμε συνολικά 200 πτήσεις αύριο. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι δεν μπορούμε να πετάξουμε υπ΄ αυτές τις συνθήκες», τόνισε σήμερα εκπρόσωπος της εταιρείας.
Τουλάχιστον 20.000 επιβάτες θα υποχρεωθούν να περιμένουν πότε θα απομακρυνθεί η τέφρα για να μπορέσουν να πετάξουν τα αεροσκάφη. Οι πτήσεις από το εξωτερικό με κατεύθυνση το Σίδνεϊ κατευθύνονται προς το Μπρισμπέιν, που δεν επηρεάζεται από την τέφρα.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, το νέφος είναι ορατό στις εικόνες των δορυφόρων και έχει εγκατασταθεί στο ύψος που πετούν συνήθως τα αεροπλάνα.

Την περασμένη εβδομάδα η τέφρα είχε και πάλι επηρεάσει πτήσεις από και προς την Αυστραλία και πολλές αεροπορικές εταιρείες καθήλωσαν τα αεροπλάνα τους. Τουλάχιστον 700 πτήσεις ακυρώθηκαν τότε και 100.000 επιβάτες δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν. Κι ενώ φαινόταν ότι η κατάσταση ομαλοποιείται, η τέφρα, αφού έκανε σχεδόν το γύρο του κόσμου, επέστρεψε στην Αυστραλία.