https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, May 27, 2011

Θα χάσουν τον ύπνο τους!


Για μια ελύθερη Ελλάδα...


Τόμας Μάγερ: Προς το παρόν δεν υπάρχουν αγοραστές για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν θα συμβάλει ουσιαστικά στην άμβλυνση του ελληνικού προβλήματος, υποστηρίζει σε... συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή τύπο και τους αναλυτές «αναπόφευκτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση», ελάχιστοι ωστόσο είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

Κάποιοι, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ, αντιμετωπίζουν μάλλον απαισιόδοξα την προσπάθεια αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

«Θα ήταν καλό εάν η Ελλάδα τα κατάφερνε με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα συνέβαλε στην άμβλυνση ενός μέρος των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας. Προς το παρόν όμως δεν διακρίνω τη δυνατότητα πώλησης δημόσιας περιουσίας σε τόσο μεγάλο εύρος. Δεν μιλώ για τα 300 δισ. ευρώ που προσδοκούν συνολικά οι Έλληνες, αλλά δεν θεωρώ εφικτή ούτε την είσπραξη των 50 δισ. ευρώ που αναφέρονται. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αγοραστές για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας. Ποιος θα ήθελε σήμερα να επενδύσει σε ελληνικά ακίνητα ή ελληνικές επιχειρήσεις που ανήκαν μέχρι πρότινος στο κράτος;» διερωτάται ο Γερμανός οικονομολόγος.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν λύνουν τα διαρθρωτικά προβλήματα

Bildunterschrift: Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Και όχι μόνο. Ο Τόμας Μάγερ εκτιμά ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορεί να επιλύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Και τα προβλήματα αυτά είναι χαμηλή ανταγωνιστικότητα εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους της εργασίας, εξαιτίας της παρωχημένης οικονομικής διάρθρωσης, στην οποία η αγροτική οικονομία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, που δεν μπορούν να αναπτύξουν σύντομα μεγάλη δυναμική. Απαιτείται χρόνος. Πιστεύω ότι μπορούμε να συγκρίνουμε την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα με εκείνη της ανασυγκρότησης της ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση. Μπορεί η κατάσταση της Ελλάδας να μην είναι τόσο δραματική, αλλά και αυτή απαιτεί ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία προκειμένου να αναπτυχθεί η δέουσα δυναμική. Θα απαιτηθεί ωστόσο πολύς χρόνος, όπως είδαμε στην περίπτωση των περιοχών της πρώην ανατολικής Γερμανίας», εκτιμά ο Τόμας Μάγερ.

Οι πολιτικοί φοβούνται το haircut
Bildunterschrift: ΕΕ και ΕΚΤ αντιστέκονται στην αναδιάρθρωσηΠολλοί οικονομολόγοι προτείνουν την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η ΕΕ αλλά και η ΕΚΤ αντιστέκονται σε μια τέτοια προοπτική.

Γιατί, ρωτούμε τον επικεφαλής του οικονομολογικού επιτελείου της Deutsche Bank. «Επειδή δεν είναι καθόλου σαφές τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή. Εκφράζονται φόβοι πως θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα στην περίπτωση ενός αιφνιδιαστικού haircut, χωρίς προηγουμένως να έχουν ληφθεί μέτρα, έτσι ώστε αυτό να γίνει με σωστό τρόπο. Υπάρχει η ανησυχία πως θα εξαπλωθεί το κύμα στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και ίσως στην Ιταλία. Αυτό φοβούνται οι πολιτικοί και για τον λόγο αυτόν προσπαθούν να αποτρέψουν σχεδόν με όλα τα μέσα μια αναδιάρθρωση», εξηγεί ο οικονομολόγος.

Ο κ. Μάγερ δεν πιστεύει ότι θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Εάν η αναδιάρθρωση γίνει με ελεγχόμενο τρόπο πιστεύει ότι δεν θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία.

Τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να επιλυθούν με την ευρωπαϊκή βοήθεια.
Θα μπορούσαν να σωθούν τουλάχιστον οι βιώσιμες τράπεζες, εκτιμά ο κ. Μάγερ.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αποκλειστεί για πολλά χρόνια η Ελλάδα από τις αγορές, ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι αυτό θα γίνει, εκτιμά ωστόσο ότι αυτό θα έχει και πλεονεκτήματα με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2015, η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει στις αγορές περισσότερα από όσα θα έπαιρνε.


www.greekfinanceforum.com

Ο λαός ακόμα δεν έχει μιλήσει...

Χθες όλοι είδαμε και καταλάβαμε την ανταπόκριση του κόσμου στην ειρηνική διαδήλωση μπροστά από το Σύνταγμα που παράλληλα πραγματοποιούταν σε όλη την Ελλάδα με ανάλογες εκδηλώσεις. Ο λαός αγανακτισμένος από την οικονομική κατάσταση της χώρας οδηγήθηκε σ’ αυτή την κίνηση θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκεια του προς την κυβέρνηση.

Όμως βάσει του email που στάλθηκε σε όσους είναι εγγεγραμένοι στη mailing list τουhttp://government.gov.gr φάνηκε πόσο τελικά ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για το λαό όταν εν μέσω της διαδήλωσης που πραγματοποιείται στο Σύνταγμα και εν ώρα 10.00 μ.μ. (όπως αποδεικνύεται από το email) στάλθηκαν «ενημερωτικά emais» !!! Τα οποία το μόνο που αποδεικνύουν, είναι ότι τελικά η κυβέρνηση διοικεί τη χώρα από άλλο πλανήτη!Δεν είναι δυνατόν να έχεις διαδήλωση μπροστά σου και εσύ στον κόσμο σου! Αυτό σημαίνει ότι
ή έχεις προκαθορίσει το μέλλον της χώρας «με συνοπτικές διαδικασίες» …
ή παίρνεις παραισθησιογόνα χάπια και ονειροβατείς …
ή υποβαθμίζεις το γεγονός, για να μην προκαλέσεις περισσότερους να διαδηλώσουν …
ή ότι ήταν ο Δαίμων των emails, σε λάθος ώρα. Τι να κάνουμε, συμπτώσεις υπάρχουν …

Όμως ο λαός ακόμα δεν έχει μιλήσει …










































http://logioshermes.blogspot.com/2011/05/blog-post_9443.html