https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, May 28, 2011

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου η Υεμένη




Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι ανησυχεί πως οι αρχές της Υεμένης με τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων θα οδηγήσουν τη χώρα «στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».
«Λάβαμε πληροφορίες που αναφέρονται σε δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών», δήλωσε σήμερα ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του οργανισμού.

«Η κλιμάκωση της βίας αυτές τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ακόμη περισσότερο καθώς η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση βρίσκονταν τόσο κοντά σε μία συμφωνία», πρόσθεσε. «Πραγματικά ανησυχούμε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», υπογράμμισε.


Οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών του ηγέτη της πιο ισχυρής φυλής της Υεμένης και των στρατευμάτων που είναι πιστά στον πρόεδρο της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ έχουν προκαλέσει από την αρχή της εβδομάδας το θάνατο 68 ανθρώπων. «Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τέλος στην ασύμμετρη χρήση βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλώσεων», πρόσθεσε ο Κόλβιλ. Ζήτησε επίσης από τις αρχές να σταματήσουν οι συλλήψεις ακτιβιστών, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη και δημοσιογράφων, αλλά επίσης και «να διεξάγουν έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν εγκλήματα».


Ο Κόλβιλ επεσήμανε επίσης ότι ο οργανισμός έλαβε το πράσινο φως από τις αρχές και θα στείλει στη χώρα μία αποστολή τον Ιούνιο. «Όμως επιθυμούμε να έχουμε πιο γρήγορη πρόσβαση», εξήγησε.

Πηγή
http://oionoskopos.blogspot.com/2011/05/blog-post_3643.html#more

«Αγανακτισμένοι» χωρίς σύνορα

Τα στοιχεία της αυριανής κινητοποίησης

Μετά τον ξεσηκωμό των τελευταίων ημερών στη χώρα μας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή πανευρωπαϊκή συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» από όλες τις χώρες.

Αρχής γενομένης για άλλη μια φορά από το Facebook, Έλληνες και Ισπανοί παίρνουν από κοινού αυτήν την πρωτοβουλία, με τους Ευρωπαίους να αποφασίζουν να δείξουν ενωμένοι την αγανάκτησή τους, κατακλύζοντας τις πλατείες ταυτόχρονα σε μια συγκέντρωση που καταργεί διαφορές και σύνορα.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, οι θετικές απαντήσεις για τη συμμετοχή στην αυριανή «Αγανάκτηση» ξεπέρασαν τις 60.000, ενώ οι πολίτες «ξύπνησαν» σε Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Νορβηγία, Σερβία, Φινλανδία, Αυστρία, Ισλανδία και Γαλλία, δημιουργώντας τις δικές τους σελίδες συμμετοχής, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» αναμένεται συμμετοχή και από άλλες χώρες, ενώ δεν λείπει και η υποστήριξη από τον αραβικό κόσμο με ενθαρρυντικά σχόλια για την ευρωπαϊκή επανάσταση.

Ζητά διαφάνεια ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

«Χτυπά η καμπάνα» για τους συνταξιούχους βουλευτές

Παρέμβαση με πολλαπλούς αποδέκτες, και ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση, κάνει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης, με στόχο τη διαφάνεια στις συμβάσεις του Δημοσίου αλλά και την άρση του «απορρήτου», που καλύπτει τους συνταξιούχους βουλευτές στη διεκδίκηση των αναδρομικών τους.

Με δηλώσεις του στην «Ελευθεροτυπία», ο επικεφαλής του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας ζητεί τον πλήρη, υποχρεωτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των δημόσιων συμβάσεων (δανειακές, αμυντικού εξοπλισμού, συμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων). «Εάν υπήρχε ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέτε να παραλαμβάναμε το υποβρύχιο που γέρνει;» Παράλληλα, εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των συνταξιούχων βουλευτών, εφόσον το ζητήσει με αίτημά της η Βουλή

Τρεις γενιές «Αγανακτισμένων»

Κοινό στοιχείο ο φόβος για το αύριο

Μια 18χρονη φοιτήτρια, μια 57χρονη που έχασε το μαγαζί της και ένας 70χρονος συνταξιούχος συναντιούνται στην πλατεία της οργής και μιλούν για το μέλλον που διεκδικούν.

Η 57χρονη Σοφία Κοσικίδου, είναι μία από τους «αγανακτισμένους» πολίτες της πλατείας Συντάγματος. Είχε για 26 χρόνια ένα μίνι μάρκετ στην Αργυρούπολη. «Το έκλεισα πριν από ένα μήνα. Δεν βγαίναμε πια. Μειώθηκαν οι πωλήσεις και το περιθώριο κέρδους και η εφορία μας τσεκουρώνει συνεχώς. Ενώ κάναμε αυτοπεραίωση κάθε χρόνο, αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε και την τελευταία περαίωση. Προχθές μέτρησα 59 μαγαζιά στη γειτονιά μου που έχουν κλείσει. Νέκρωσε η αγορά μας», λέει η γυναίκα.

Η Λυδία είναι 18 ετών. Πρωτοετής φοιτήτρια σε ΤΕΙ. Όπως δήλωσε στο «Έθνος», είναι θυμωμένη, επειδή βλέπει τους γονείς της να ζορίζονται και τα έξοδα να πολλαπλασιάζονται.

«Μου λένε να μην ζητάω πολλά και να προσπαθήσω να κάνω καλές σπουδές για να βρω μια καλύτερη δουλειά. Αλλά έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, φοβάμαι ότι αυτό είναι απίθανο», λέει και εξηγεί ότι και ο αδελφός της είναι άνεργος. «Σκοτώνουν τα όνειρά μας. Βλέπω όλους τους συνομήλικους μου να ανησυχούν. Τι θα γίνει στο μέλλον;», αναρωτιέται η κοπέλα.

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκε και ο 70χρονος Γιώργος Καπετανόπουλος, συνταξιούχος ναυτικός. «Σαράντα χρόνια στη θάλασσα, έζησα δύσκολα χρόνια, σκληρά και περιπετειώδη κι όταν έφθασε ο καιρός να πιάσω στεριά, ήλπιζα πως θα έβρισκα λιμάνι ήρεμο. Δεν είχα φανταστεί ότι η Ελλάδα θα γύριζε 50 χρόνια πίσω».

«Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να αποφέρουν έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ»

Την ανάγκη ανεξάρτητης υπηρεσίας τονίζει ο Γιούργκεν Σταρκ

Να προχωρήσει γρηγορότερα σε ιδιωτικοποιήσεις ζητάει από την Ελλάδα ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ.

«Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη φιλοδοξία για να μειωθεί το επίπεδο του χρέους κατά 20%», σημειώνει ο Σταρκ στη συνέντευξή του αυτή, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Αθήνα θα πρέπει να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις, υπογραμμίζει και προσθέτει ότι ειδικοί υπολογίζουν ότι αυτές θα μπορούσαν να αποφέρουν έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να διοχετευθεί για να μειωθεί το επίπεδο του χρέους», σημειώνει.

Ο Σταρκ απορρίπτει επίσης τις προτάσεις περί «αναδιάταξης» του ελληνικού χρέους με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, λέγοντας ότι αυτό θα μείωνε μόλις και μετά βίας το φορτίο του χρέους, ενώ θα παρέλυε την οικονομική προσαρμογή.