https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, May 04, 2011

Όταν ο Παναθηναϊκός ήταν αουτσάιντερ


Όταν ο Παναθηναϊκός ήταν αουτσάιντερ



ΔΕΙΤΕ: Το αφιέρωμα στο Φάιναλ Φορ της Μπολόνια

Είχε την ψυχή να ανατρέψει κάθε προγνωστικό. Στο Final 4 της Μπολόνια, κόντρα σε θεούς, φαβορί και δαίμονες κατάφερε να πανηγυρίσει το τρίτο ευρωπαϊκό της ιστορίας τους. Σαν σήμερα, στις 5 Μαΐου του 2002, οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς νίκησαν την Κίντερ Μπολόνια στο… σπίτι της και κατέκτησαν την Ευρωλίγκα. Το sday.gr θυμάται όλη την πορεία του «τριφυλλιού» μέχρι το μεγάλο τελικό της Μπολόνια...

Η πορεία προς το Final 4

Από τους ομίλους απέδειξε ότι ήταν έτοιμος να πρωταγωνιστήσει, αφού κατέφερε να πάρει την πρώτη θέση σε έναν όμιλο που συμμετείχε η Ρεάλ Μαδρίτης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Φορτιτούτο Μπολόνια, η Νόβο Μέστο, η Πάου Ορτέζ , η Μπούντουσνοστ και η Ζαντάρ.

Στο top-16, το «τριφύλλι» έπρεπε να αποκλείσει δύο ελληνικές ομάδες, προκειμένου να διεκδικήσει την πρωτιά του ομίλου, άρα και την πρόκριση στο Final 4 της Μπολόνια. Με επίδοση πέντε νίκες και μόλις μία ήττα θα καταφέρει να αφήσει εκτός συνέχειας την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό αλλά και την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, που επίσης συμμετείχε στον όμιλο.

Θα γνωρίσει τη μοναδική ήττα στους «16» της Ευρωλίγκας στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό με 92-75. Θα καταφέρει να νικήσει τους «ερυθρολεύκους» με 88-78 στο δεύτερο παιχνίδι, δύο φορές την ΑΕΚ (73-66 και 96-92) αλλά και την Ολίμπια (85-67 και 79-72). Έτσι, θα προκριθεί πανηγυρικά στο Final 4 της Μπολόνια και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρίτο ευρωπαϊκό της ιστορίας του.

Η μεγάλη πρόκληση


Παρά το γεγονός ότι στο φετινό Final 4, ο Παναθηναϊκός χαρακτηρίζεται φαβορί, αφού είναι η πιο έμπειρη ομάδα συγκριτικά με τις άλλες τρεις που συμμετέχουν, στη διοργάνωση του 2002 κατείχε την… ταμπέλα του αουτσάιντερ. Με την Κίντερ Μπολόνια να αγωνίζεται εντός έδρας, έχοντας κατακτήσει την Ευρωλίγκα της προηγούμενης σεζόν (τη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η διάσπαση της Ευρωλίγκας και η FIBA διοργάνωσε την Σουπρολίγκα που κατέκτησε η Μακάμπι, ενώ η ULEB την Ευρωλίγκα που πανηγύρισε η Μπολόνια), ήταν το απόλυτο φαβορί.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 83-75 την Μακάμπι στον ημιτελικό της 3ης Μαΐου που πραγματοποιήθηκε στο «Παλαμαλαγκούτι» της ιταλικής πόλης και πήρε το… εισιτήριο του μεγάλου τελικού. Στο παιχνίδι κόντρα στην «ομάδα του λαού», μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα με 26 πόντους, ενώ ο Ντάριλ Μίντλετον πέτυχε 15 και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης 11. Αντίθετα, από τους Ισραηλινούς είχε ξεχωρίσει ο Ταλ Μπαρστέιν με 18. Στο άλλο παιχνίδι του ημιτελικού, η Μπολόνια νίκησε την Μπενετόν με 90-82 στον ιταλικό εμφύλιο.

Είχε έρθει η ώρα του μεγάλου τελικού! Στις 5 Μαΐου του 2002, οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατάφεραν να ανατρέψουν κάθε προγνωστικό και κατέκτησαν τον τίτλο. Δύο παίκτες του Παναθηναϊκού πέτυχαν πάνω από 20 πόντους. Συγκεκριμένα, ο Ιμπραήμ Κουτλουάϊ είχε 22 πόντους με 4 στα 7 τρίποντα, ενώ ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα πέτυχε 21 με ένα τρίποντο. Από την Κίντερ ξεχώρισαν οι Εμάνουελ Τζινόμπιλι (27) και ο Ματίας Σμόντις (23). Το τελικό 83-89 του «Παλαμαλαγκούτι» ήταν μία νέα ευκαιρία για πανηγυρισμούς. Ήταν το απόλυτο πάρτι για μία στέψη κόντρα σε κάθε πρόβλεψη!

Κίντερ Μπολόνια- Παναθηναϊκός 83-89

Μπολόνια (Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27, Μπετσίροβιτς 4, Γκράνγκερ 10, Φλοσίνι, Άντερσεν 3, Ριγκοντό 3, Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23, Γιάριτς 11.

Παναθηναϊκός
 (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6, Μποντιρόγκα 21, Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22, Λ. Παπαδόπουλος 12, Σάντσες.

Δείτε ένα αφιέρωμα για το Final 4 της Μπολόνια:

πηγή: sday