https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Sunday, May 22, 2011

Ισλανδία: «ξύπνησε» το πιο δραστήριο ηφαίστειο


Εξερράγη το ηφαίστειο Γκρίσμβοτν - δεν θα επηρεαστούν οι πτήσεις στην Ευρώπη τουλάχιστον για την Κυριακή
Ισλανδία: «ξύπνησε» το πιο δραστήριο ηφαίστειο 
Το ηφαίστειο Γκρίσμβοτν, που θεωρείται το πιο δραστήριο της Ισλανδίας, εξερράγη έπειτα από «ύπνο» μόλις επτά ετών το Σάββατο.

Το ηφαίστειο εκτοξεύει τέφρα στην ατμόσφαιρα ενώ το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι επιστήμονες που παρακολουθούν την έκρηξη δεν διαβλέπουν, προς το παρόν, άμεση απειλή για την αεροπορική κίνηση στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, παρόμοια με εκείνη που είχε προκαλέσει πέρυσι το Eyjafjallajokull.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός αερομεταφορών Eurocontrol ανέφερε πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πως δεν αναμένεται να επηρεαστούν οι ευρωπαϊκές πτήσεις τουλάχιστον για την Κυριακή.

Λόγω της τέφρας όμως, το κεντρικό αεροδρόμιο της Ισλανδίας έκλεισε το μεσημέρι της Κυριακής ενώ υπάρχει η πιθανότητα αργότερα να κλείσει και ο υπόλοιπος εναέριος χώρος της νησιωτικής χώρας.

Η στήλη καπνού του Γκρίσμβοτν φτάνει σε ύψος τα 20 χλμ. και έχει οδηγήσει, για προληπτικούς λόγους, σε απαγόρευση των πτήσεων στην κοντινή περιοχή. Η έκρηξη φαίνεται πως είναι πιο ισχυρή από το πιο πρόσφατο ξύπνημα του ηφαιστείου το 2004.

Μετεωρολόγοι ανέφεραν στο Reuters πως είναι πιθανό το φαινόμενο να εξελιχθεί σε μία σχετικά μεγάλη έκρηξη, αλλά, όπως ανέφερε ο Γιόρλεϊφουρ Σβεϊνμπγιόρνσον της ισλανδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, «θεωρείται απίθανο πως θα έχει έκταση παρόμοια με την περυσινή» του Eyjafjallajokull.

Η έκρηξη του Γκρίσμβοτν αναμένεται να συνεχιστεί για ημέρες. Ένα από τα θετικά στοιχεία, όσον αφορά τουλάχιστον τις αεροπορικές συγκοινωνίες, είναι πως η τέφρα είναι βαρύτερη από εκείνη του περυσινού φαινομένου, οπότε δυσκολότερα θα μπορέσει να μεταφερθεί με τον αέρα σε μακρινή απόσταση.