https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, May 24, 2011

Μειώθηκε το ηφαιστειακό νέφος κατά τη διάρκεια της νύχτας



Παρατηρείται ελάττωση της δραστηριότητάς του

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου Γκριμσβέτν στην Ισλανδία μειώθηκε και το ύψος του «έπεσε» στα 5 με 3 χλμ, ανακοίνωσε σήμερα η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Το νέφος βρίσκεται χαμηλότερα απ’ όσο ήταν. Χθες βράδυ βρισκόταν στα 7 με 8 χλμ. ύψος και κατά τη διάρκεια της νύκτας κατέβηκε στα 3 με 5 χλμ», τόνισε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Όλοφ Μπαλντουρσντότιρ.

«Αυτό οφείλεται ταυτόχρονα στην ελάττωση της δραστηριότητάς του και στους δυνατούς ανέμους», οι οποίοι έχουν την τάση να το σπρώχνουν προς τα χαμηλότερα στρώματα. Η δραστηριότητα έχει ελαττωθεί, η έκρηξη είναι αισθητά μικρότερη απ’ όσο την πρώτη ημέρα» πρόσθεσε η ίδια.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την παρατήρηση του ηφαιστείου σήμερα το πρωί και μία πτήση με επιστήμονες πάνω από τον κρατήρα έχει προγραμματισθεί για το μεσημέρι τοπική ώρα (15.00, ώρα Ελλάδος), τόνισε η Μπαλντουρσντότιρ.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. ανακοίνωσε σήμερα πως δεν αναμένει ένα μεγάλης έκτασης κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου εξαιτίας του νέφους, σε αντίθεση με ό,τι είχε προκληθεί σε αντίστοιχο περιστατικό πέρυσι.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ετοιμασθούν για μία πολύ δύσκολη εβδομάδα για τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρείες», τόνισε στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος επίτροπος Μεταφορών Σίιμ Κάλας, προσθέτοντας εντούτοις πως «δεν αναμένουμε ένα τέτοιου μεγέθους κλείσιμο όπως εκείνο που βιώσαμε προ ενός έτους».

«Η σύνθεση της τέφρας του ηφαιστείου είναι διαφορετική, οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι διαφορετικές και η ευρωπαϊκή αντίδραση κι αυτή διαφορετική είναι, καθώς έχει ενισχυθεί ο συντονισμός ανάμεσα στις εθνικές αρχές, στις οποίες εναπόκειται η απόφαση να κλείσουν ή όχι τον εναέριο χώρο τους», πρόσθεσε.

Ένα τμήμα του βορειοδυτικού εναέριου χώρου της Δανίας έκλεισε για την εναέρια κυκλοφορία σήμερα από τις 09.00 έως τις 15.00 (ώρα Ελλάδας), εξαιτίας της εξάπλωσης της ηφαιστειακής τέφρας, αλλά χωρίς ωστόσο πραγματικές επιπτώσεις στην εν γένει κυκλοφορία πάνω από τη χώρα, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Naviair.

Το κλειστό τμήμα, μία ζώνη 158 χλμ. πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, παρέμεινε απρόσιτο για την εναέρια κυκλοφορία έως τα 6.000 μ. «Τα αεροσκάφη που υπερίπτανται της ζώνης εκτελούν δρομολόγια πάνω από τα 6.000 μ και δεν επηρεάζονται από το κλείσιμο, το οποίο αφορά ένα απομακρυσμένο τμήμα του εναέριου χώρου της Δανίας πάνω από τη Βόρειο Θάλασσα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Naviair Γιαν Έλιασεν.

Την ίδια στιγμή και η Γερμανία αναμένει έως το βράδυ να έχει φθάσει στις βόρειες ακτές της η αιχμή του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας από το Γκριμσβέτν, όπως ανακοίνωσε το κέντρο μετεωρολογικών προγνώσεων της χώρας.