https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, May 24, 2011

Aτόπημα Πρωθυπουργού - Γερουλάνου για την Σπιναλόγκα


Aτόπημα Πρωθυπουργού - Γερουλάνου για την Σπιναλόγκα

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η Σπιναλόγκα «μέχρι πρότινος ήταν ένα εγκαταλειμμένο νησάκι, για το οποίο δεν υπήρχε κανένα τουριστικό ενδιαφέρον»!
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου «μέχρι πρότινος η Σπιναλόγκα ήταν... ένα εγκαταλειμμένο νησάκι, για το οποίο δεν υπήρχε κανένα τουριστικό ενδιαφέρον»…. Ανέφερε δε ότι έχει γίνει πια επίκεντρο ενδιαφέροντος διεθνώς (σ.σ. προφανώς και λόγω του γνωστού τηλεοπτικού σήριαλ) !
Η αποστροφή αυτή του κ. Παπανδρέου, στην διάρκεια ομιλίας του στους φορείς της Αργολίδας, παρουσία μάλιστα και του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις.
Οι εκπρόσωποι των αρχαιολόγων υπογραμμίζουν ότι όφειλαν , τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού να γνωρίζουν πως η Σπιναλόγκα είναι –χρόνια τώρα- ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης , που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες
Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων , στην οποία αναφέρεται :
«Με έκπληξη διαβάσαμε την αποστροφή του Πρωθυπουργού κου Γεώργιου Α. Παπανδρέου για τη Σπιναλόγκα, από την ομιλία του σε τοπικούς φορείς της Αργολίδας: «Είχε πάει πρόσφατα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην Κρήτη, στην περιοχή Λασιθίου, όπου υπάρχει ένα νησάκι, το οποίο ήταν εγκαταλειμμένο. Δεν υπήρχε κανένα τουριστικό ενδιαφέρον μέχρι πρότινος και, όμως, έχει γίνει πια επίκεντρο ενδιαφέροντος διεθνώς. Είναι η Σπιναλόγκα».
Η εν λόγω αποστροφή αφορά στη Σπιναλόγκα, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Σπιναλόγκα, παρόλο που δεν είναι προσβάσιμη κατά τους χειμερινούς μήνες, ήταν το 2010 ο τέταρτος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας με 249.940 επισκέπτες, ενώ και το 2009 δέχτηκε 226.301 επισκέπτες.
Πίσω από τις χιλιάδες των επισκεπτών, όμως, υπάρχει επίσης πλήθος συναδέλφων εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού, που έχουν φροντίσει για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων -του Ενετικού Κάστρου, των εγκαταστάσεων του οικισμού του 18ου-19ου αιώνα και του Λεπροκομείου- της Σπιναλόγκας, ενός τόπου ιστορικής μνήμης και μαρτυρίου, με χρηματοδότηση μάλιστα από το Β΄ & Γ΄ Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.
Η ιδιαίτερη δημοσιότητα που απέκτησε η Σπιναλόγκα ως τουριστικός προορισμός λόγω πρόσφατης εγχώριας επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς είναι ευπρόσδεκτη από όλους, δεν μπορεί όμως να παρουσιάζεται ως επιχείρημα περί προηγούμενης «εγκατάλειψης», τουλάχιστον από τις αρμόδιες Υπηρεσίες πολιτισμού.
Όλα τα παραπάνω όφειλε να τα γνωρίζει ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κος Π. Γερουλάνος, που ήταν παρών στην πρωθυπουργική ομιλία. Όπως άλλωστε όφειλε να γνωρίζει ότι σήμερα η Σπιναλόγκα δεν διαθέτει ακόμη το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, για να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες επισκέπτες! Αν ο Υπουργός φρόντιζε να ενσκήψει με περισσότερο ενδιαφέρον στο έργο των υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ενδιαφερόταν περισσότερο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, πιθανώς θα αποφεύγονταν τέτοιου είδους ατοπήματα».

www.report24.gr

Λεφτά υπάρχουν..στην Ελβετία - 280 δις ευρώ καταθέσεις Ελλήνων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt οι ελληνικές καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες φτάνουν τα 280 δισεκατομύρια ευρώ όταν το χρέος της χώρας είναι περίπου 350 δις ευρώ. 
Δηλαδή το 120% του ελληνικού ΑΕΠ βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται δηλώσεις του...
 υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά.
Μάλιστα κατά την Handelsblatt μόνο στις δύο μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες έχουν κατατεθεί 20 δισεκατομύρια ευρώ από Έλληνες

newsit.gr






Πήγαν για χορηγία… και τους χρέωσε ο Γερουλάνος
Με απαράμιλλο θράσος, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος αξιώνει με απόφασή του από την εταιρεία που δώρισε ανυψωτικό μηχάνημα στην Ακρόπολη, αξίας 37.000 ευρώ, να πληρώσει επιπλέον 30.000 για να εκδώσει μια λιτή ανακοίνωση της δωρεάς. Το παράδοξο είναι ότι λίγους μήνες αργότερα το υπουργείο προέβη στην αγορά ενός ίδιου μηχανήματος, χωρίς καν να ζητήσει προσφορά από τη συγκεκριμένη εταιρεία που έμπρακτα απέδειξε την πρόθεσή της να συμβάλλει αφιλοκερδώς στην πολιτιστική ανάπτυξη του μεγαλύτερου συμβόλου του Ελληνισμού!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:


Η εταιρεία “Jungheinrich Hellas” που δραστηριοποιείται στην οργάνωση και τον εξοπλισμό αποθηκών έκανε το Σεπτέμβριο του 2006 κατόπιν έγκρισης του υπουργείου Πολιτισμού δωρεά ανυψωτικού μηχανήματος, αφού πρώτα η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ενέκρινε την προσφορά με τη σήμανση «καταλληλότερο μηχάνημα».
Ως ηθική επιβράβευση και για λόγους επικοινωνίας στον Τύπο, η εταιρεία ζήτησε την έκδοση ενός ολιγόλογου δελτίου τύπου που απλώς θα ανέφερε την προσφορά. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η “Jungheinrich Hellas” ουδέποτε συμμετείχε σε δημόσιους διαγωνισμούς.
Η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας, όπως υπάρχει σε έγγραφο, αναφέρει ότι το δελτίο Τύπου θα έπρεπε να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά την αποστολή των σχετικών εγγράφων.
Η εταιρεία έπραξε τα δέοντα με επανειλημμένες επιστολές, εν τω μεταξύ το μηχάνημα το χρησιμοποιούσε το υπουργείο για τις απαραίτητες εργασίες, στις 24 Ιανουαρίου 2008 εκδόθηκε ανακοίνωση ότι το μηχάνημα ήταν στη διάθεση της Ακρόπολης, όμως εν τέλει, την παραμονή του «ΟΧΙ» -στις 27 Οκτωβρίου 2010- ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος υπέγραψε απόφαση με την οποία απαιτείται ποσό 30.000 ευρώ επιπλέον υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για να εκδοθεί το περίφημο πλέον δελτίο τύπου σχετικώς με τη ανακοίνωση της χορηγίας και την φωτογράφηση του μηχανήματος στον αρχαιολογικό χώρο.
Κι εδώ προκύπτει ένα βασικό ερώτημα: Πώς ο κ. Γερουλάνος προέβη σε μια τέτοια ενέργεια αφού ούτως ή άλλως η χορηγία λειτουργεί δυνητικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος; Κάποιος που θα ήθελε να κάνει αντίλογο φυσικά θα σχολίαζε ότι τηρήθηκε πιστά η διαδικασία. Αλλά πόσο αυστηρή ή ρεαλιστική μπορεί να γίνει η τήρηση μιας διαδικασίας όταν αναφέρεται στη φωτογράφηση που θα συνοδεύσει δελτίο Τύπου που θα αναφέρει τη χορηγία μηχανήματος υπέρ του Δημοσίου, συνεπώς υπέρ του ελληνικού λαού; Μήπως με την ίδια αντίληψη θα έπρεπε να ζητηθούν τέλη υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων:
1. Από την Αττικό Μετρό που έχει αναρτήσει τη φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη μπροστά στον Παρθενώνα;
2. Από το φωτογράφο που τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, στο πλαίσιο εφαρμογής της διαδικασίας;
3. Από τους κληρονόμους της Μελίνας επειδή την είχε αναρτήσει στο πολιτικό γραφείο της, επομένως θεωρείται φωτογράφηση για επαγγελματική χρήση;
Τα ερωτήματα είναι ακαδημαϊκά αλλά η πολιτική αστοχία του κ. Γερουλάνου είναι γεγονός. Ένας πολιτικός με σύγχρονη αντίληψη δεν έπρεπε να επιδείξει ανοικτό πνεύμα και να δει πίσω από την ερμηνεία του νόμου ή την απρόσωπη διαδικασία; Πώς θα επιτευχθούν συνέργειες με εταιρείες οι οποίες θα λειτουργήσουν με τη λογική των χορηγιών ή των συμπράξεων υπέρ των δημοσίων οικονομικών και του δημοσίου συμφέροντος; Αντιθέτως, με τις παρωχημένες αντιλήψεις και την πεπαλαιωμένη γραφειοκρατία δεν προκύπτουν συνέργειες ενώ δεν υλοποιείται η κατεύθυνση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου «να αλλάξουμε για να μη βουλιάξουμε».
Έγγραφα και περιστατικά
Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεσή του το newsbomb.gr, στις 29 Νοεμβρίου 2005 το υπουργείο Πολιτισμού δέχτηκε το ανυψωτικό μηχάνημα με… «τρελλή χαρά». Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία άρχισε να αποστέλλει μια σειρά επιστολών με τελευταία αυτή στις 27 Αυγούστου 2010. Απλώς ζητούσε την προβολή της προσφοράς όπως προφανώς είχε συμφωνηθεί.
Στο διάστημα αυτό σημειώθηκε ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας και αδιαφορίας σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς εάν έχει μείνει σε αυτή τη χώρα έστω κι ένα ίχνος πολιτισμικού… φιλότιμου για να καταλήξει τελικά στην αμίμητη απόφαση του κ. Γερουλάνου να πληρώσει η εταιρεία 30.000 ευρώ για την δημοσιοποίηση της δωρεάς της!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η “Jungheinrich Hellas” δεν προτίθεται να ικανοποιήσει αυτήν την παράλογη αξίωση, ούτε όμως προτίθεται να πάρει πίσω το μηχάνημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μια υγιής επιχείρηση που απασχολεί 45 εργαζομένους και δεν έχει κάνει απολύσεις ή περικοπές μισθών. Εκτός των άλλων, έχει δωρίσει μηχανήματα στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα που κάνει ανασκαφές στην αρχαία Ολυμπία.
Ο τραγέλαφος της γραφειοκρατίας που κατέληξε στην απόφαση του κ. Γερουλάνου συνοψίζεται στα εξής περιστατικά:
• Στις 29 Νοεμβρίου του 2005, το υπουργείο Πολιτισμού αποδέχεται πρόταση της εταιρείας “Jungheinrich Hellas” να προσφέρει στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) ένα περονοφόρο ανυψωτικό τελευταίας τεχνολογίας, έως την αποπεράτωση των έργων της Ακρόπολης.
• Στις 18 Απριλίου του 2006 το υπουργείο Πολιτισμού με επιστολή προς την εν λόγω εταιρεία, αναφέρει τους όρους αποδοχής του ανυψωτικού μηχανήματος που προσέφερε η εταιρεία.
• Πέντε μήνες μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2006, το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει την εταιρεία ότι το μηχάνημα έχει εγκατασταθεί στην Ακρόπολη και την ευχαριστεί για την προσφορά της.
• Δύο μέρες αργότερα η εταιρεία με επιστολή της προς το υπουργείο Πολιτισμού ζητά άδεια φωτογράφησης και κινηματογράφησης της παράδοσης και της πρώτης λειτουργίας του εν λόγω μηχανήματος στην Ακρόπολη.
• Με 3 μήνες καθυστέρηση το υπουργείο Πολιτισμού αποστέλλει επιστολή στην εταιρεία στην οποία ρωτά που και πως θα χρησιμοποιηθεί το φωτογραφικό υλικό, ποιες φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν και που…
• Στις 12 Ιανουαρίου του 2007 η εταιρεία ενημερώνει το υπουργείο ότι το κινηματογραφικό υλικό προορίζεται για εσωτερική χρήση και όχι για προώθηση σε ΜΜΕ.
• Λίγες μέρες μετά, το υπουργείο ενημερώνει την εταιρεία πως για την δημοσίευση των φωτογραφιών στο διαδίκτυο θα πρέπει να χορηγηθεί ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν γνωμοδοτήσεως του Κεντρικού αρχαιολογικού Συμβουλίου, αραδιάζοντας μια σειρά από συμπληρωματικά στοιχεία που θα πρέπει να καταθέσει η εταιρεία.
Το «γαϊτανάκι» συνεχίζεται με την εταιρεία να ενημερώνει το υπουργείο για τον τύπο των φωτογραφιών που θα χρησιμοποιηθούν, ακόμα και για το που βρίσκεται ο κεντρικός server της εταιρείας.
Η απαγόρευση
Έκτοτε ο φάκελός της “Jungheinrich Hellas” θεωρούνταν πλήρης, μιας και είχε καταθέσει όλες τις διευκρινίσεις. Το υπουργείο όμως συνεχίζει να μην δίνει την άδεια φωτογράφησης, με αποτέλεσμα η εταιρεία τον Αύγουστο του 2007 να στείλει νέο έγγραφο με το οποίο ζητούσε για ακόμα μια φορά την σχετική άδεια.
Παγιδευμένη σε αυτόν το γραφειοκρατικό κυκεώνα και μη βλέποντας ανταπόκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, στέλνει και πάλι επιστολή το Δεκέμβριο του 2007, όπως και τον Ιανουάριο του 2008.
Κι ενώ η εταιρεία περίμενε περισσότερο από 3 χρόνια για τη χορήγηση της άδειας, τον Οκτώβριο του 2010, το υπουργείο Πολιτισμού με επιστολή προς την “Jungheinrich Hellas” εγκρίνει την άδεια φωτογράφησης και κινηματογράφησης και ζητά με θράσος από την εταιρεία το ποσό των 30.000 ευρώ υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων ως τέλη φωτογράφησης.
Ίσως τότε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έμαθε το περιστατικό για τον γάιδαρο που χάριζαν και ο αποδέκτης του, τον εξέταζε στα… δόντια!
• Όλα τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεση του newsbomb.gr
Ρεπορτάζ: Ράνια Καρατζαφέρη