https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, September 20, 2011

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΗΤΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ



Αναμενόμενη μεν, εκκωφαντική δε η ήττα των Φιλελεύθερων του Φίλιπ Ρέσλερ (FPD) στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου, που έμεινε εκτός τοπικού Κοινοβουλίου με το μόλις 1,8% που συγκέντρωσε, δίνοντας λαβή στους νικητές Σοσιαλδημοκράτες (28,3%) να μιλούν ανοιχτά για «ετοιμόρροπη κυβερνητική συμμαχία» και να ζητούν πρόωρες εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ διατήρησε τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου με ποσοστό 24,4%, ενώ τη μεγάλη έκπληξη έκαναν οι Πράσινοι, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση της ιστορίας τους στην πρωτεύουσα με 17,6%.  Έτσι, βρίσκονται σε θέση να αμφισβητούν ανοιχτά την πολιτική νομιμοποίηση των Φιλελεύθερων να συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, τονίζοντας ότι «δεν είναι πια σε θέση να κυβερνήσουν».

Ο επανεκλεγείς – για 3η συνεχή θητεία - σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ κινήθηκε στο ίδιο κλίμα, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο συνασπισμό της Μέρκελ» και ανάγκη να δημιουργηθεί μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση «προς όφελος όλων των Γερμανών».

Παράλληλα, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτήρισε την παρούσα κυβέρνηση «υπηρεσιακή», υπογραμμίζοντας ότι πλέον η κ. Μέρκελ αδυνατεί επί της ουσίας να κυβερνήσει με στιβαρότητα τη χώρα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες χωρίς να προηγηθούν εθνικές εκλογές στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί Πράσινοι τόνισαν ότι στις εκλογές του Βερολίνου ηττήθηκε κατά κράτος η φοβική και αντι-ευρωπαϊκή λογική τόσο των Φιλελεύθερων του Φίλιπ Ρέσλερ όσο και της Άγκελα Μέρκελ, καλώντας για μία ακόμη φορά την Καγκελαρία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ενισχύσει μία πανευρωπαϊκή, αλληλέγγυα στάση απέναντι στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, εγκαταλείποντας την εσωστρέφεια που «οδηγεί την Ευρώπη στην καταστροφή».

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ απάντησε ότι «το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν θα επηρεάσει το έργο που έχουμε να κάνουμε και δεν επηρεάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό».

Ωστόσο, στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών εκφράζονται φόβοι ότι οι Φιλελεύθεροι, παρά την εκλογική τους αποτυχία, δεν προτίθενται να αλλάξουν ρητορική, εμμένοντας στο προφίλ που τους θέλει να «μάχονται αποκλειστικά για τα συμφέροντα των Γερμανών φορολογουμένων».

Σε κάθε περίπτωση, ο... πολύς κ. Ρέσλερ ίσως και αυτή την ώρα μπορέσει να συνειδητοποιήσει ότι η λαϊκίστικη (και ανθελληνική) εμμονή του περνάει όλο και λιγότερο, και ότι οι συνεχείς του μεγαλόσχημες αναφορές στην «ελληνική τραγωδία» να του διδάξουν πως η Ύβρις δεν κάνει… διακρίσεις και ακολουθείται πάντα από την Τίσιν - ακόμη και αν δεν είσαι Έλληνας.