https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, April 27, 2011

Μια πόλη... καλοδέχεται τα πυρηνικά απόβλητα!



Το Οστχαμαρ στη Σουηδία δέχεται - με το αζημίωτο - να φιλοξενήσει 12.000 τόνους ραδιενεργών αποβλήτων
Μια πόλη... καλοδέχεται τα πυρηνικά απόβλητα! 
 
Μια μικρή πόλη της Σουηδίας δέχεται να λύσει το πρόβλημα της αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων. Πρόκειται για την πόλη Οστχαμαρ, λίγο έξω από την Ουψάλα, η οποία δέχεται - με το αζημίωτο βέβαια - να φιλοξενήσει κάτω από το χώμα της, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, 12.000 τόνους ραδιενεργών αποβλήτων που προέρχονται από τα 10 πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Η σουηδική Εταιρεία Διαχείρισης Πυρηνικών Καυσίμων και Αποβλήτων (ΚΒS) γύρισε ένα τα νοικοκυριά της μικρής πόλης και τους ρώτησε τη γνώμη τους σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό. Το 88% των 21.000 κατοίκων επικροτεί το ενδεχόμενο, και τώρα η ΚΒS θα πρέπει να δημιουργήσει τον ειδικό εκείνο χώρο αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων που θα παράγουν οι αντιδραστήρες.

Η ΚΒS επέλεξε την Οστχαμαρ με βάση δυο παράγοντες: καταρχάς το συμπαγές κρυσταλλικό βραχώδες υπέδαφος της, που θα λειτουργήσει σαν φυσική ασπίδα για την ραδιενέργεια, και κατά δεύτερον, την σχεδόν καθολική αποδοχή του σχεδίου εκ μέρους του ντόπιου πληθυσμού.

«Έχουμε πλέον την ευκαιρία να λύσουμε, ως προοδευτικά σκεφτόμενη κοινωνία, το ακανθώδες αυτό πρόβλημα»,
δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης, Γιάκομπ Σπάγκενμπεργκ προσθέτοντας πως μια τέτοια εγκατάσταση θα παρέχει θέσεις εργασίας στους νέους της πόλης εμποδίζοντάς τους να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η αποθήκευση των αποβλήτων σε χάλκινα βαρέλια και η ταφής τους κάτω από 500 μέτρα βράχου θα τα καταστήσει ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τουλάχιστον για τα επόμενα εκατό χιλιάδες χρόνια!

Οι Σουηδοί, με ένα σχετικό δημοψήφισμα το 1980, αποφάσισαν το σταδιακό κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων ως το 2010. Όμως οι κυβερνήσεις δεν τήρησαν ποτέ τις υποσχέσεις τους και έτσι όχι μόνο δεν έκλεισαν οι δέκα υπάρχοντες αντιδραστήρες, αλλά είχε αποφασιστεί και η κατασκευή νέων - μέχρι, τουλάχιστον, την πρόσφατη καταστροφή στην Φουκουσίμα...