https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, April 16, 2011

Φάγατε αλλά δεν χωνέψατε;




Αν φάγατε πολύ και το στομάχι σας είναι βαρύ κι ασήκωτο φτιάξτε ένα χωνευτικό που θα σας κάνει να αισθανθείτε υπέροχα! Θα φτιάξετε ένα μείγμα από ...
250γρ. ώριμες φράουλες, 1 κουταλιά σούπας μέλι, 1 μικρή κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο ή μία κουταλιά σούπας μηλόξυδο.

Το σερβίρετε μετά το επιδόρπιο και σε θερμοκρασία δωματίου.

Έρχεται «ελληνικό» εμβόλιο για τον καρκίνο

Ένα πολυεμβόλιο κατά του καρκίνου του παγκρέατος και πολλών άλλων μορφών καρκίνου μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εφόσον πετύχουν οι ...
κλινικές δοκιμές που γίνονται στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», το εμβόλιο ανέπτυξηε η ομάδα του διακεκριμένου ελληνοκύπριου καθηγητή χειρουργικής Τζον Νεοπτόλεμου, νε την ελπίδα πως θα επιτύχει σημαντική «παράταση ζωής» για αυτή τη δύσκολα αντιμετωπίσιμη μορφή καρκίνου, αλλά και πως θα αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό κατά των καρκίνων του δέρματος, των πνευμόνων, του ήπατος, του μαστού, και του προστάτη.


Αύξηση κρουσμάτων του AIDS στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της UNICEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος, σε συνέντευξή του στα...
«ΝΕΑ» υπογραμμίζει την έλλειψη ενημέρωσης ως βασική αιτία αύξησης των κρουσμάτων του ιού. Ετοιμάζεται μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με τη συμμετοχή ραδιοφωνικών σταθμών. Διαβάστε τις σημαντικότερες απαντήσεις που έδωσε:

- Πόσο ενημερωμένοι είναι οι Έλληνες για το AIDS;
Υπάρχει σαφές έλλειμμα ενημέρωσης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στην ελληνική κοινωνία μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας, που συχνά φαντάζει ανεπίκαιρο.

- Ποιος ο ελληνικός απολογισμός;
Μέχρι και το τέλος του 2010 έχουν καταγραφεί περίπου 10.500 οροθετικά άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός καταγεγραμμένων θανάτων από την αρχή της επιδημίας μέχρι το τέλος του 2010 ανέρχεται στους 1.659.

- Οι συνηθέστερες ηλικιακές ομάδες οροθετικών στην Ελλάδα;
Οι ηλικίες 30-34 στους άνδρες και 25-29 στις γυναίκες. Αυτό δείχνει και την ανάγκη ενημέρωσης των νέων ώστε να προετοιμαστούν για την ενήλικη ζωή.

- Ποιες οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις για το άτομο;
Απομόνωση, περιθωριοποίηση, άγχος, αβεβαιότητα για το αύριο. Πολλαπλάσιες είναι οι συνέπειες στις φτωχές χώρες όπου η κρατική μέριμνα είναι ανύπαρκτη.

- Τα περιστατικά στη χώρα μας αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2011; Οι βασικότεροι λόγοι;
Έλλειψη ενημέρωσης, ο εφησυχασμός και η αυξημένη μετανάστευση. Γι’ αυτό μαζί με το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβάλλουμε στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.

- Ποια τα κυριότερα λάθη στη διάγνωση και θεραπεία;
Στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι καλές. Το σύστημα υγείας -με τις αδυναμίες του- παρέχει μια ικανοποιητική κάλυψη. Στις φτωχές χώρες τόσο η διάγνωση όσο και η παροχή της κατάλληλης θεραπείας είναι σχεδόν άγνωστες. Γι’ αυτό η συμβολή της UNICEF είναι καθοριστική. Ωστόσο, θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα αναιτιολόγητο ελληνικό έλλειμμα: τις ειδικές αίθουσες τοκετού για τις γυναίκες-φορείς του AIDS από τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

- Ποια η ευθύνη του ατόμου και της οικογένειας;
Μεγάλη. Ο γονιός είναι ο καθοριστικός κρίκος στην πρόληψη. Χρειάζεται όμως και αυτός ενημέρωση και εκπαίδευση. Μην υποτιμάμε το γεγονός ότι η εμφάνιση του ιού και στην Ελλάδα ήρθε να ανατρέψει κοινωνικά στερεότυπα οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων.

- Ποίες ευκαιρίες πρέπει να δίνονται στους οροθετικούς;
Πλήρης ένταξη στην κοινωνία χωρίς καμία εξαίρεση. Προστασία στην εργασία και καταπολέμηση του ρατσισμού ή των διακρίσεων.

- Τρόποι ένταξης των οροθετικών παιδιών;
Η UNICEF με τη συστηματική της δράση συμβάλλει στην προστασία των παιδιών, τη θεραπεία τους, στην επανένταξή τους στο σχολείο και στην κοινωνία σε δεκάδες χώρες.

- Πώς προέκυψε η ιδέα για τον ραδιομαραθώνιο;
Πριν από 15 χρόνια. Πιστεύουμε πως το ραδιόφωνο αποτελεί μέσο που απευθύνεται στη λογική και όχι τόσο στο συναίσθημα. Είμαστε περήφανοι που μαζί με την Κρατική Ραδιοφωνία και τη συμμετοχή των ιδιωτικών ραδιοσταθμών διαμορφώσαμε έναν νέο θεσμό για τα ελληνικά δεδομένα με ένα αυθεντικό, ανθρωπιστικό χαρακτήρα και περιεχόμενο.

- Βασικός στόχος;
Η ευαισθητοποίηση και ενίσχυση προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας των παιδιών από το AIDS.

- Ποιο το γενικότερο μήνυμα προς το κοινό;
Οι πολίτες στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς αυτούς που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, ιδιαίτερα τώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται.


Το πρώτο μάτι του σωλήνα

Το πρώτο μάτι του σωλήνα είναι πλέον γεγονός. Φέρει ιαπωνική υπογραφή και αναπτύχθηκε στο εργαστήριο με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή θα...
ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία τεχνητών αμφιβληστροειδών με στόχο τη μεταμόσχευσή τους σε περίπτωση εκφυλιστικών οφθαλμικών παθήσεων, και όχι μόνο. Ούτε οι ίδιοι οι ερευνητές που εργάστηκαν πάνω στα σχετικά πειράματα δεν περίμεναν τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Εκπλαγήκαμε» παραδέχονται στην επιθεώρηση «Nature» οι αναπτυξιακοί βιολόγοι, οι βιομηχανικοί και οι βιοχημικοί από το Ινστιτούτο Ρίκεν, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του επιστήμονα Γιοσίκι Σασάι καλλιέργησαν τα βλαστοκύτταρα ποντικών για να αναπτύξουν τις πρωταρχικές δομές του οφθαλμού. Οι ερευνητές δεν πίστευαν ότι τα βλαστοκύτταρα κατάφεραν να διαταχθούν με αυτόνομο τρόπο, αφού δεν τα καθοδήγησαν έτσι ώστε να λάβουν μια συγκεκριμένη μορφή.

«Η γέννηση ενός οργάνου -γράφουν στην επιθεώρηση- είναι μια διαδικασία που απαιτεί μια πολύπλοκη σκηνοθεσία προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι διάφοροι τύποι κυττάρων θα αλληλεπιδράσουν και θα υιοθετήσουν μια συλλογική συμπεριφορά που θα οδηγήσει σταδιακά στον σχηματισμό των ιστών». Η ιαπωνική έρευνα, όμως, έδειξε ότι ο σχηματισμός του ματιού εξαρτάται μονάχα από ένα εσωτερικό πρόγραμμα των κυττάρων, ένα είδος αυτο-οργάνωσης που καθορίζει τη θέση και τη διαφοροποίηση του κάθε στοιχείου. Ο Σασάι και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να δημιουργήσουν στον δοκιμαστικό σωλήνα ένα όργανο τρισδιάστατο και πλήρες, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τις βιοσυμβατές βάσεις, ως είθισται στα εργαστήρια όπου αναπτύσσονται διάφορα άλλα τεχνητά όργανα, όπως οι πνεύμονες ή η καρδιά. Το νέο όργανο δημιουργήθηκε με έναν αυθόρμητο τρόπο, λες και τα κύτταρα καθοδηγούνταν από έναν εσωτερικό μηχανισμό.

Φυσικά, παραμένουν ακόμα πολλά στοιχεία προς εξακρίβωση, όμως οι Ιάπωνες επιστήμονες δηλώνουν πεπεισμένοι ότι άνοιξαν μια νέα σελίδα στην αναγεννητική ιατρική και με αυτήν θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για τη μεταμόσχευση ιστών του αμφιβληστροειδούς που έχουν αναπτυχθεί τεχνητά, αντί για απλή μεταμόσχευση κυττάρων