https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, November 18, 2011

Νύχτα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, προτείνουν οι Γερμανοί!



Ως "καταστροφικό σενάριο" χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ o Γιούνκερ. Οι αγορές φωνάζουν για παρέμβαση και ανάληψη ρόλου από την ΕΚΤ.
Οι αγορες φωνάζουν για πιο ευρεία και δυναμική παρέμβαση στην αγορά και την ανάληψη του ρόλου του δανειστή της έσχατης λύσης από την ΕΚΤ, οι Γερμανοί λένε όχι, και προτείνουν άλλα...

Η κρίση να συνεχίζεται και χτυπά στην καρδία πλέον της Ευρώπης, οι φόβοι για ντόμινο ενισχύονται, και η ΕΚΤ μοιάζει ανίκανη με την τρέχουσα στάση της, να μπορεί να βάλει φρένο στον τρόμο. Το ταμπού της διάλυσης έχει σπάσει, και η ιδέα πως η ευρωζώνη θα... ζήσει για πάντα βρίσκει όλο και λιγότερους υποστηρικτές, αφού οι κινήσεις των επενδυτών σύμφωνα με τους traders, δείχνουν ότι έχουν αρχίσει και αποτιμούν την πιθανότητα κατάρρευσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές και του οικονομολόγους, η αλλαγή της κατάστασης μπορεί να έλθει μόνον από την ΕΚΤ, όταν και εάν αποφασίσει να δράσει πιο επιθετικά στην αγορά αγοράζοντας τεράστιες ποσόστητες κρατικών ομολόγων των αδύναμων χωρων, και να τυπώσει χρήμα. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο δεν θέλουν με τίποτα οι Γερμανοί, με την Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει άλλωστε ξεκάθαρα χθες ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να παρέμβει για να δώσει οριστική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης,

Όπως τονίζει ο οικονομολόγος της UBS George Magnus, η ΕΚΤ είναι η μόνη αυτή τη στιγμή που μπορεί να κάνει την διαφορά και ο οίκος εκτιμά ότι όταν ο... κόμπος φτάσει στο χτένι, υπάρχει πιθανότητα η Γερμανία θα κάνει πίσω από την σκληρή γραμμή που ακολουθεί, και να επιτρέψει την ΕΚΤ να πάρει τα ηνία και να διορθώσει το πρόβλημα. Όπως τονίζει, η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει το κλίμα και οι Γερμανοί πρέπει να την αφήσουν να τυπώσει χρήμα, να παρέμβει πιο επιθετικά στην αγορά ομολόγων και να επιτρέψει να υπάρχει υψηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Για τους Γερμανούς λοιπόν, η λύση είναι η αθόρυβη και νυκτερινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ...

Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως η διάλυση του ευρώ η έστω η έξοδος μίας χώρας από αυτό μπορεί να γίνει χωρίς τεράστιες συνέπειες στο χρηματοοικονομικό σύστημα, οι Γερμανοι προτείνουν κάποιον τρόπο ο οποίος μπορεί να καταφέρει να περιορίσει στο ελάχιστο το «μπαμ».

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας Berenberg, η καταστροφή μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο εάν γίνει γρήγορα και χωρίς να το έχει υποπτευθεί η αγορά.

Η ιδέα, όπως υπογραμμίζει, είναι πως εάν η Ελλάδα είναι να βγει από το ευρώ, θα πρέπει να εφαρμοστούν περιορισμοί κεφαλαιών χωρίς να υπάρξει προειδοποίηση, για να σταματήσει η φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Επίσης, θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο που να μην δείχνει στις αγορές ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ανάλογα φαινότμενα με αυτή της Ελλάδας, ότι η Ελλάδα δηλαδή είναι μοναδική περίπτωση.

Όλα πρέπει να γίνουν νύχτα και με τέτοιον τρόπο που όλοι να πεισθούν ότι δεν θα συμβεί και με δεύτερη χώρα κάτι ανάλογο, σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος. Εάν υπάρξουν διαρροές, τότε το χάος είναι σίγουρο, προειδοποιεί.

Γιούνκερ: "Καταστροφικό σενάριο η έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ"

Ως "καταστροφικό σενάριο" χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης, επισημαίνοντας ότι βλέπει τη χώρα μας σε "καλό", αλλά όχι "ευθύ" δρόμο
Εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ. Υπό την έννοια αυτή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι "θεωρητικό". Πρόσθεσε επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την δημοσιονομική της σταθεροποίηση, αλλά, πρόσθεσε, "δεν θα χαρακτήριζα αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ".
 
 http://logioshermes