Δεν χρειάστηκε η εκκένωση του πυρηνικού εργοστασίου
Η εταιρεία TEPCO που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο ανακοίνωσε ότι δεν χρειάστηκε η εκκένωση των εγκαταστάσεων, ενώ την ίδια ώρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προσπαθεί να καθησυχάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, υποστηρίζοντας ότι το πυρηνικό ατύχημα είναι πολύ διαφορετικό από την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, το 1986.
Η απόφαση της Ιαπωνίας να αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα στον υψηλότερο βαθμό (στο 7 από το 5) δεν σημαίνει ότι αυτό είναι συγκρίσιμο με εκείνο του Τσερνομπίλ, δήλωσε την Τρίτη ο Ντένις Φλόρι, αξιωματούχος της ΙΑΕΑ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ποσό της ραδιενεργού ακτινοβολίας που απελευθερώθηκε από το Τσερνομπίλ το 1986 ήταν πολύ υψηλότερο, ενώ τόνισε ότι το επίπεδο μόλυνσης των τροφίμων στην Ιαπωνία είναι χαμηλότερο από τα όρια που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση.
Παράλληλα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέβη σε καθησυχαστικές δηλώσεις, λέγοντας ότι η αναβάθμιση του επιπέδου σοβαρότητας της κρίσης δεν σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερος και ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία.
«Η αποτίμηση (για τον κίνδυνο στη) δημόσια υγεία είναι σήμερα η ίδια που ήταν και χτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Γκέργκορι Χαρτλ στο πρακτορείο Reuters.
Πρόσθεσε ότι η αύξηση στο επίπεδο σοβαρότητας προήλθε επειδή μετρήθηκε η ποσότητα ραδιενέργειας που εκλύεται από τους τρεις αντιδραστήρες και υπολογίστηκε σαν μία.
Η βαθμολογία των Αρχών της Ιαπωνίας αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρούνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει.
Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.
«Καθαρή» Φουκουσίμα σε 100 χρόνια
Η ψύξη των αντιδραστήρων παραμένει προς το παρόν πρώτη προτεραιότητα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι. Ως το δυσκολότερο έργο όμως κρίνεται ο καθαρισμός του εργοστασίου και της ευρύτερης περιοχής.
Όπως αναφέρουν ιαπωνικά μέσα, η εταιρεία Toshiba υπέβαλε πρόταση στην κυβέρνηση που προβλέπει τον καθαρισμό των ραδιενεργών υλικών από το χώρο του εργοστασίου σε διάστημα μιας δεκαετίας. Άλλοι ειδικοί, όμως, θεωρούν το σχέδιο υπεραισιόδοξο και εκτιμούν ότι ο καθαρισμός θα απαιτήσει έως και έναν αιώνα.
Αλλωστε, στο Τσερνόμπιλ, όπου συνέβη το πρώτο πυρηνικό δυστύχημα κατηγορίας 7, οι μηχανικοί ξεκινούν τώρα την κατασκευή μιας νέας, γιγάντιας σαρκοφάγου πάνω από το εργοστάσιο, ενώ ο καθαρισμός του χώρου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2065, δηλαδή για σχεδόν 80 χρόνια μετά την έκρηξη του αντιδραστήρα 4.