https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, March 29, 2011

To οξύμωρο της Εθνικής του Φερνάντο Σάντος


Δεν παίζει δημιουργικά αλλά διατηρεί το αήττητο σε 8 σερί ματς
To οξύμωρο της Εθνικής του Φερνάντο Σάντος
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που χάραξε ο προκάτοχός του Γερμανός Οτο Ρεχάγκελ
 Η περίοδος του κ. Οτο Ρεχάγκελ στο τιμόνι της Εθνικής Ελλάδας έκλεισε με τους ποδοσφαιρόφιλους να... βαθμολογούν κάτω από τη βάση το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στις κατηγορίες «θέαμα», «δημιουργία», «ταχύτητα» χωρίς να παραγνωρίζουν τις διαδοχικές εμφανίσεις σε τελικές φάσεις Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (2004 και 2008), αλλά και τη συμμετοχή στο Μουντιάλ 2010. Θα περίμενε κανείς ότι η διάδοχη κατάσταση θα είχε διαφορετικά αποτελέσματα τουλάχιστον στους τομείς όπου απέτυχε ο γερμανός τεχνικός.

Μέχρι στιγμής όμως αυτό δεν συνέβη. Μετά την περιπέτεια της Ελλάδας στη Νότια Αφρική και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον κ. Φερνάντο Σάντος, άλλαξαν αρκετά πράγματα στην εθνική ομάδα των ανδρών, όχι όμως και οι κακές συνήθειες, καθώς ο πορτογάλος προπονητής δείχνει να έχει εμπλακεί στα ίδια γρανάζια με τον προκάτοχό του. Ο κ. Σάντος ομολόγησε κυνικά την ανάγκη για το αποτέλεσμα πριν από το εκτός έδρας ματς με τη Μάλτα. «Να κερδίσουμε και με μισό μηδέν» δήλωσε και αν υπήρχε «μισό - μηδέν» στο ποδόσφαιρο, τότε αυτό θα ήταν το αγχωτικό 0-1 της Εθνικής στη Μάλτα στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων με τη γυριστή κεφαλιά του Βασίλη Τοροσίδη.

Ωστόσο, το οξύμωρο με την ομάδα του κόουτς Σάντος είναι ότι τα αποτελέσματα έρχονται και η Εθνική Ελλάδας φιγουράρει στην κορυφή του 6ου προκριματικού ομίλου διατηρώντας το αήττητό της σε οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια (επίσημα και φιλικά) από το περασμένο καλοκαίρι, ξεπερνώντας το αντίστοιχο σερί των επτά ματς του κ. Κώστα Πολυχρονίου!

Ο κ. Σάντος δεν ξέφυγε από τον... κανόνα του προκατόχου του επιμένοντας και αυτός σε κάποιους ποδοσφαιριστές που είναι μεν δεμένοι με το εθνόσημο, αλλά ηλικιακά έχουν αφήσει πίσω τους τα καλύτερα ποδοσφαιρικά χρόνια τους, όπως είναι οι μέσοι Γιώργος Καραγκούνης και Κώστας Κατσουράνης και ο επιθετικός Νίκος Λυμπερόπουλος. Οταν απέναντι σε μια ομάδα όπως είναι η Μάλτα (αγνοεί τη νίκη σε επίσημο ματς από το 2006) η παραγωγή φάσεων είναι ανύπαρκτη, όπως το περασμένο Σάββατο, τότε αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να πληρώσει η ελληνική ομάδα τον λογαριασμό. Και ίσως αποδειχθεί πιο μεγάλος από την ισοπαλία (1-1) που παραχώρησε η Εθνική Ελλάδας στη Γεωργία στο ξεκίνημα αυτής της προκριματικής φάσης τον Σεπτέμβριο του 2009.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα (και) της ομάδας του κόουτς Σάντος είναι στην παραγωγή φάσεων, τουτέστιν στον δημιουργικό τομέα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το Μουντιάλ 2010 μόλις σε δύο ματς πανηγύρισε η Ελλάδα περισσότερα από ένα γκολ: στις νίκες με 2-1 επί Ισραήλ και Αυστρίας. Και όσο δεν αλλάζουν τα κεντρικά γρανάζια της ελληνικής μηχανής, τόσο δύσκολα θα τροφοδοτούνται οι επιθετικοί και ακόμη πιο σπάνια θα απειλούνται οι αντίπαλοι τερματοφύλακες.

Αν υπάρχει κάποια ελπίδα για ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον στην Εθνική ανδρών, αυτό θα πρέπει να φανεί στα φιλικά παιχνίδια όπως το αποψινό (Τρίτη 29/3 στο «Γ. Καραϊσκάκης» _ σέντρα 21.30, Mega) με τη συνδιοργανώτρια του Euro 2012, Πολωνία. Εστω και σε κάποιο φιλικό παιχνίδι, η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004 Εθνική Ελλάδας θα πρέπει να ευχαριστεί (και από άποψη θεάματος) τους ποδοσφαιρόφιλους που πληρώνουν για να τη δουν στο γήπεδο και εκείνους που παρακολουθούν τα ματς από την τηλεόραση.