https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, March 29, 2011

Την επιβολή «φόρου καταστροφής» εξετάζει το Τόκιο



Επίσκεψη του Σαρκοζί στην Ιαπωνία την Πέμπτη
Την επιβολή «φόρου καταστροφής» εξετάζει το Τόκιο
Η εξεύρεση πόρων για την ανοικοδόμηση της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν.
Μέχρι και την επιβολή ειδικού φόρου καταστροφής εξετάζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας με σκοπό την ανοικοδόμηση της χώρας από τον πολύνεκρο σεισμό και το τσουνάμι της 11 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν είπε στο Κοινοβούλιο ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, από την αύξηση της φορολογίας στους πολίτες μέχρι και την εγκατάλειψη των σχεδίων για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων κατά 5% από το 40% που είναι σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ομάδας των G20 προς τη δοκιμαζόμενη Ιαπωνία, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα επισκεφθεί την Πέμπτη το Τόκιο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ιάπωνα πρωθυπουργό. Η Γαλλία ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία του G8 και του G20. Ο γάλλος πρόεδρος θα βρίσκεται στην Κίνα από την Τετάρτη για μία σημαντική οικονομική συνάντηση του G20.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ιαπώνων θα υποστήριζαν την επιβολή ενός έκτακτου φόρου για την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο Καν είπε ότι προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, ωστόσο τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται.

Εκτιμήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης θέλουν τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο, τις κατοικίες, τα εργοστάσια και άλλες υποδομές να αγγίζουν τα 200 δις. ευρώ, καθιστώντας τον σεισμό των 8.9 Ρίχτερ την πλέον δαπανηρή φυσική καταστροφή στον κόσμο. Ειδικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να δαπανήσει περίπου 180 δις. ευρώ σε επιπρόσθετα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, με το πρώτο δημοσιονομικό πακέτο να υπολογίζεται στα 43 δις. ευρώ.