https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, March 23, 2011

Λιβύη - Η Μιζράτα στο επίκεντρο των συμμαχικών επιθέσεων



Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας»
Λιβύη - Η Μιζράτα στο επίκεντρο των συμμαχικών επιθέσεων
Λίβυος αντικαθεστωτικός ελέγχει με τα κυάλια του το δρόμο που συνδέει την Αζνταμπίγια με τη Βεγγάζη. Οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι θα ανακαταλάβουν σύντομα την Αζνταμπίγια, που βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.
Τα συμμαχικά αεροσκάφη εξάπελυσαν επίθεση κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι που πολιορκούν την πόλη Μιζράτα, η οποία βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Κάτοικος της πόλης αυτής στη δυτική Λιβύη δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι τα αεροσκάφη των δυτικών δυνάμεων πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις στη Μιζράτα και έκτοτε οι δυνάμεις του Καντάφι δεν βάλλουν κατά των αντικαθεστωτικών.

Στη Μιζράτα μαίνονται σφοδρές μάχες τα τελευταία 24ωρα και υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς από τις επιδρομές του καθεστώτος. Η πόλη έχει βυθιστεί σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεν υπάρχει νερό, τα τρόφιμα τελειώνουν και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική.

Αμφίρροπη είναι η κατάσταση στην Αζνταμπίγια, στα ανατολικά της χώρας, ενώ επίθεση από δυνάμεις του Καντάφι δέχεται και η ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς πόλη Ζιντάν, περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

«Ο βομβαρδισμός άρχισε πριν από μισή ώρα. Η πόλη είναι περικυκλωμένη. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη», δήλωσε κάτοικος της Ζιντάν το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τα δυτικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 εξόδους στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες, ενώ έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 162 πύραυλοι Tomahawk προς επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατ' εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.