https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Thursday, March 31, 2011

Ραδιενεργό γάλα βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ραδιενεργό γάλα βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες
Είναι κάτω από το όριο ασφαλείας και δεν υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία
Ραδιενεργό γάλα βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες
Μέτρηση των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Ιχνη από ραδιενεργό Ιώδιο-131 βρέθηκαν σε δείγμα γάλακτος που προέρχεται από την πολιτεία της Ουάσινγκτον εντόπισαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, το ποσοστό που ανιχνεύθηκε είναι πολύ πιο χαμηλό από το όριο ασφαλείας και γι΄αυτό δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

«Τέτοια ευρήματα θα συναντάμε συχνά το επόμενο διάστημα και είναι πολύ πιο χαμηλά από τα όρια ασφαλείας για τη δημόσια υγεία, τόσο αυτών για τους ενήλικες, όσο και εκείνων για τα παιδιά», αναφέρεται στην κοινή δήλωση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στο δείγμα που ελέγχθηκε βρέθηκε ραδιενεργό Ιώδιο-131 σε ποσοστό 0,8 pCi/L, που είναι 5.000 φορές χαμηλότερο από το όριο ασφαλείας, τονίζει στην ανακοίνωση η Πατρίτσια Χάνσεν από την FDA.

Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος αναφέρει ότι έχει αυξήσει τους ελέγχους τόσο στο γάλα όσο και στο πόσιμο νερό, μετά τη διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο υπηρεσιών, το Ιώδιο-131 έχει πολύ μικρό χρόνο ημί-ζωής και στις επόμενες οκτώ ημέρες τα επίπεδα που ανιχνεύτηκαν θα έχουν μειωθεί.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η ανησυχία για μολυσμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα εντείνεται το τελευταίο διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχουν επηρεαστεί το βρόχινο νερό και οι ζωοτροφές και κατά συνέπεια το αγελαδινό γάλα να είναι μολυσμένο.