Σε συνέντευξή της στο δίκτυο CBS επεσήμανε ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική
Από την εκπομπή «Face the Nation»
Απορρίπτει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το ενδεχόμενο αμερικανικής ανάμειξης στη Συρία κατά τον ίδιο τρόπο με τη Λιβύη, επισημαίνοντας σε συνέντευξή της στο δίκτυο CBS ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς λέει στο δίκτυο ABC πως o στόχος της επέμβασης στη Λιβύη δεν είναι η ανατροπή του Καντάφι, ενώ για την Υεμένη τονίζει ότι η πτώση του προέδρου Σάλεχ ή αντικατάστασή του από μία «πιο αδύναμη κυβέρνηση» θα αποτελούσε «πραγματικό πρόβλημα» για τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα.Σε συνέντευξή της στην εκπομπή Face the Nation του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη λύπη της για τη βία στη Συρία, αλλά τόνισε ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες στη Λιβύη, όπου ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι χρησιμοποιεί την πολεμική αεροπορία και τα άρματα μάχης κατά του λαού του.
«Κάθε μια από τις καταστάσεις αυτές είναι μοναδική. Βεβαίως, λυπούμαστε για τη βία στη Συρία και απευθύνουμε έκκληση όπως και σε όλες αυτές τις κυβερνήσεις, να ανταποκριθεί [και η συριακή κυβέρνηση] στις ανάγκες των λαών τη, να επιτρέψει τις ειρηνικές διαδηλώσεις και ν' αρχίσει τη διαδικασία των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων» τόνισε.
Σύμφωνα με την Κλίντον, οι συνθήκες στις δυο αυτές χώρες διαφέρουν γιατί στη Συρία δεν υπάρχει το ίδιο επίπεδο βίας και τα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση δεν έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας ή εκκλήσεις από την πλευρά του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων για την εφαρμογή ζώνης εναέριου αποκλεισμού όπως στη Συρία.
«Αυτό που συμβαίνει εκεί τις τελευταίες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αλλά υπάρχει διαφορά από το να στέλνεις αεροπλάνα και να βομβαρδίζεις αδιακρίτως τις πόλεις σου [όπως στη Λιβύη, από τις ενέργειες της αστυνομίας, η οποία, ειλικρινά, κάνει υπερβολική χρήση βίας, που κανένας από εμάς δε θέλει να βλέπει» υπογράμμισε η Κλίντον.
Γκέιτς για Λιβύη και Υεμένη
Στην εκπομπή Face the Nation μίλησε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κανταφικές δυνάμεις οπισθοχωρούν στη Λιβύη ως αποτέλεσμα της δυτικής επέμβασης.
Σε συνέντευξη που έδωσε παράλληλα στο δίκτυο ABC, ο Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε ότι ο στόχος της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη δεν είναι η ανατροπή του συνταγματάρχη Καντάφι.
«Όπως έχουμε δει στο παρελθόν, μια αλλαγή καθεστώτος είναι κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο. Άλλοτε χρειάζεται πολύς καιρός, άλλοτε συμβαίνει γρήγορα. Όμως, αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ στόχο της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη» είπε ο Γκέιτς μιλώντας στην εκπομπή This Week.
«Στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης, ένα από τα πιο ουσιαστικά πράγματα είναι, κατά τη γνώμη μου, να μην καθορίζει κανείς στόχο που δεν είναι βέβαιος ότι θα επιτύχει» τόνισε.
Σύμφωνα με τον Γκέιτς, συνεργάτες του Καντάφι έχουν αρχίσει να τον εγκαταλείπουν και ν' αλλάζουν στρατόπεδο μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη. «Υπάρχουν πολλοί διπλωμάτες και ανώτεροι αξιωματικοί στη Λιβύη που αλλάζουν στρατόπεδο, γιατί βλέπουν πώς θα καταλήξουν τα πράγματα» ανέφερε.
Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Λιβύη απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Τυνησία και την Αίγυπτο και να «θέσει σε κίνδυνο» τις επαναστάσεις στις δυο αυτές γειτονικές χώρες.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Υεμένη, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι η πτώση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ ή η αντικατάστασή του από μια «πιο αδύναμη» κυβέρνηση θα αποτελούσε «πραγματικό πρόβλημα» για τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα.
«Εάν η κυβέρνηση πέσει ή αντικατασταθεί από μια πολύ πιο αδύναμη, τότε θα αντιμετωπίσουμε περισσότερες δυσκολίες στην Υεμένη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα» προσέθεσε.
«Η πιο δραστήρια πτέρυγα και ίσως και η πιο επιθετική της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, δρα από την Υεμένη και με τον πρόεδρο Σάλεχ και με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης έχουμε συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα» υπογράμμισε ο Γκέιτς.