Το Πανεπιστήμιο Ρας του Σικάγο έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά τα ευεργετικά οφέλη που έχει η ελληνική και γενικά η μεσογειακή διατροφή στον εγκέφαλο και την καρδιά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου έφτιαξαν δύο ομάδες από εθελοντές, ηλικίας, άνω των 65 ετών και ανά τρία χρόνια αξιολογούσαν τις νοητικές τους επιδόσεις. Η μία ομάδα ακολουθούσε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή ενώ η άλλη την τυπική αμερικάνικη που δεν βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην κατανάλωση λαχανικών και ψαρικών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που ακολούθησαν πιστά τον μεσογειακό τρόπο διατροφής παρουσίαζαν βραδύτερη επιδείνωση στη νοητική και γνωστική τους κατάσταση σε σχέση με την άλλη ομάδα, και η απόδοσή τους δεν επηρεάστηκε από άλλους παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες αξιολογούν τη μεσογειακή διατροφή ως τη πιο άρτια «θωράκιση» για τον ανθρώπινο οργανισμό κατά το γήρας. Οι τροφές που παρέχει η συγκεκριμένη διατροφή δεν αποτελούν μόνο προστασία για τον εγκέφαλο και την καρδιά, αλλά αποτρέπουν και την εμφάνιση καρκίνου ή διαβήτη, που θεωρούνται δύο από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Το «μυστικό» της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με τους ερευνητές, κρύβεται στην πλούσια κατανάλωση λαχανικών και θαλασσινών και στη μέτρια κατανάλωση κρασιού και κόκκινου κρέατος. Η κατανάλωση του κρασιού σε φυσιολογική ποσότητα λειτουργεί προστατευτικά έναντι της εγκεφαλικής φθοράς, ενώ οι τροφές που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή μειώνουν το οξειδωτικό στρες, που είναι βασικός παράγοντας για την εμφάνιση άνοιας ή Αλτσχάιμερ.